fbpx Drikkevannsskandalen: Sykepleierne på Askøy legevakt var de første som skjønte at noe var galt Hopp til hovedinnhold

Drikkevannsskandalen: Sykepleierne på Askøy legevakt var de første som skjønte at noe var galt

Bildet viser Christine Skau Bakke, sykepleier og avdelingsleder på Askøy legevakt.
700 TELEFONER: Christine Bakke og de andre sykepleierne på Askøy legevakt har hatt noen hektiske dager. De har aldri før opplevd en situasjon som denne. Foto: Privat

Christine Bakke var en av sykepleierne som så sammenhengen mellom pasientenes symptomer i forrige uke. Det var starten på det som nå omtales som drikkevannsskandalen.

Bakke er avdelingsleder på Askøy legevakt. Om kvelden 5. juni og natt til torsdag 6. juni hadde legevakten fått inn 4–5 pasienter med feber, magesmerter, oppkast og diare som symptomer.

– Vanlig omgangssyke tar vi sjelden inn på legevakten, men det var noe ekstra i sykdomsbildet hos disse pasientene. Dette ble videreformidlet av legen ved vaktskiftet, forteller Bakke til Sykepleien.

Selv kom hun på vakt torsdag morgen. De var 3–4 sykepleiere som tok imot henvendelser fra pasienter. Utover morgenen kom det flere med de samme symptomene.

– Vi som satt og tok imot, begynte å snakke sammen. Vi begynte å spekulere på hva årsaken kunne være. Var det en fellesnevner her? Hadde de spist og blitt matforgiftet på samme kjøpesenter, eller vært i en annen felles sammenkomst?

Sykepleierne sjekket adressene og så at pasientene bodde i samme område.

– Jeg ringte til de andre legesentrene på Askøy. Det viste seg at flere hadde hatt pasienter med disse symptomene. Da ringte det en kraftig bjelle. Vi skjønte at noe var galt.

Klokken var rundt 10.30 på morgenen da de varslet kommuneoverlegen.

Flere og flere

Utover dagen meldte legekontorene på Askøy om stadig flere pasienter med samme symptomer.

– I 15-tiden var vi vel oppe i 40, sier Bakke.

I en artikkel i VG roser kommuneoverlege Christian Redisch de observante sykepleierne, som var de første som slo alarm.

– Disse sykepleierne fortjener all mulig ros. Denne saken hadde blitt vanskelig å fange opp så raskt dersom de ikke hadde hatt så god lokalkunnskap, sier kommuneoverlegen til VG.

I løpet av fredag 7. juni ble det påvist høye konsentrasjoner av e-coli-bakterier i vannet i Øvre Kleppe. Da var 18 pasienter som får vann fra denne vannkilden, innlagt på Haukland universitetssykehus med mage- og tarmsymptomer, ifølge NTB.

– Dette er et tegn på at vannet er forurenset, men det er trolig ikke e-coli-bakteriene pasientene har blitt syke av, som mange kanskje tror, forklarer Bakke.

IKKE FRA SPRINGEN: Mange bekymrede innbyggere har ringt legevakten på Askøy. Råd nummer en har vært å ikke drikke vannet fra springen. Her serverer barnehagelærer Charlotte Hansen vann til barna i Espira Stongafjellet barnehage. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix

Campylobacter er årsaken

Tirsdag 11. juni ble det bekreftet funn av bakterien Campolybacter i drikkevannsprøver. Dette er samme bakteriestamme som er funnet i avføringsprøver fra syke pasienter som ble innlagt på Haukeland universitetssykehus. Hittil har Mikrobiologisk avdeling ved sykehuset analysert 36 prøver fra innlagte pasienter, opplyste seksjonsoverlege Øyvind Kommedal til NTB tirsdag.

I dag, onsdag morgen, melder NTB at åtte pasienter fra Askøy kommune er innlagt på Haukeland universitetssykehus. Ingen av dem er kritisk syke, og ingen av dem er barn. 

Rundt 2000 personer er trolig blitt syke som følge av drikkevannet i kommunen.

Hektisk for sykepleierne

Christine Bakke er ansvarlig for bemanningen på legevakten. Det er ikke daglegevakt på Askøy. Legevaktsentralen er bemannet med sykepleiere på dagtid som tar imot henvendelser fra pasienter og sikrer at de får øyeblikkelig hjelp hos legene i kommunen.

– Torsdag og fredag måtte vi i full fart opprette en daglegevakt med leger og flere sykepleiere, forteller hun.

– Det er gjort en formidabel innsats fra sykepleiernes side, understreker hun.

Alt av ledig kapasitet ble tilkalt. Både leger og sykepleiere har stilt opp på kort varsel og jobbet lange vakter, forteller Bakke.

– Vi har vært ganske høyt bemannet i forhold til en vanlig helg. Selv om det har vært pinse og mange har vært bortreist, har vi klart å skaffe folk.

700 telefoner

Sykepleierne har tatt unna for trykket på telefon og hatt svært hektiske vakter.

– Jeg tror nok vi nå er oppe i rundt 700 telefonhenvendelser som har vært avsluttet med rådgivning av sykepleier, siden fredag. I tillegg har over 300 pasienter vært til konsultasjon, og over 50 er henvist til sykehuset, sier hun.

– I vurderingen av pasienter bruker vi medisinsk indeks. Hastegrad blir vurdert og tiltak iverksatt ut ifra dette. Det har vært svært hektisk for sykepleierne, og svært mange vurderinger å ta, så vi håper det roer seg snart.

Når pasientene kommer til legevakten, blir hastegraden vurdert på nytt ved bruk av triageringssystemet SATS før pasienten tilses av lege. 

De aller fleste pasientene kommer seg gjennom sykdommen uten å måtte oppsøke hjelp, ifølge Bakke. Det varierer fra person til person hvordan sykdomsforløpet arter seg.

– De fleste merker nok ganske godt at de har blitt smittet. Pasientene som har blitt lagt inn på sykehus, har som regel vært medtatt og vist tegn til dehydrering, sier hun.

Bakke forteller at legevakten er vant til travle helger, så bemanningen er ganske høy, men en situasjon som denne, har de ikke opplevd før.

– Både sykepleiere og leger har hatt høyt arbeidspress de siste dagene, vi vil ha problemer med opprettholde dette over lang tid. I tillegg nærmer det seg ferieavvikling, sier hun.

Tirsdag kveld skriver Christine Bakke til Sykepleien at det ikke er henvist flere til sykehus denne dagen.

Kjellfrid Sunde (72) har jobbet på Legevakten i Oslo i 50 år

Sykepleier Kjellfrid Sunde
OVERRASKELSE: Ballonger og kake ventet sykepleier Kjellfrid Sunde på jobb da hun hadde søndagsvakt på Allmennlegevakten 3. februar – nøyaktig 50 år etter at hun begynte.  Foto: Ann-Kristin B. Helmers

– Jeg elsker variasjonen i arbeidet, sier hun.

3. februar i år var det nøyaktig 50 år siden Kjellfrid Sunde startet i jobben som sykepleier på Legevakten i Oslo.

72-åringen markerte jubileet med å ta en søndagsvakt, som er en av hennes yndlingsvakter.

Mor Legevakt

– Jeg ble overrasket med kake, ballonger og mange fine hilsener da jeg kom på jobb. Jeg ante ingenting, forteller hun.

Kollegene beordret henne også til å gå med krone for å markere jubileet. Kanskje noe vågalt, i og med at Kjellfrid Sunde omtales som selveste «Mor Legevakt».

Sunde ler:

– Jeg måtte gå med den stramme krona ute blant pasientene, også. Noen spurte hvorfor jeg gikk med den, og de fleste syntes det var hyggelig når jeg fortalte det. Men klokken elleve tok jeg den av. Da fikk det holde, sier hun bestemt.

Kjellfrid Sunde har ansvaret for logistikk når hun er på vakt, og det innebærer både tid foran pc-skjermen og pasientkontakt inne på Allmennlegevakten. 

Jubileumsvakten var vakt nummer 436 etter at hun gikk av med pensjon i 2013. 150 av vaktene hun har tatt etter pensjonsalderen, har vært i helger.

Foto: Privat

Fikk øvd opp det kliniske blikket

På en av de mange lappene med hilsener fra kollegene står det: 

«Jeg håper du blir her til du er 100 år.» 

Og videre: «Man trenger ikke være bekymret med mindre Kjellfrid er det.» 

En annen kollega har skrevet: «Kjellfrid, 'Fasiten'! En glede å jobbe med deg.» 

Selv oppsummerer hun det med å være «fasit» slik:

– Alle årene her på Legevakten har gitt meg et godt klinisk blikk. Jeg er kjent for å kunne gå ut i venterommet og plukke ut dem som trenger raskest hjelp bare ved å se på dem som sitter der. Jeg snakker med noen av dem for å få litt mer informasjon.

Det å plukke ut de riktige var noe hun lærte seg i starten av karrieren:

– Da jeg begynte på Legevakten i 1969, jobbet sykepleierne mye mer selvstendig. Vi sydde, gipset og tok avgjørelser etter hvert som pasientene kom inn. Da måtte vi bli gode på å skille det som hastet, fra det som kunne vente litt. Dette blikket har jeg fremdeles med meg, sier hun.

Etter femti år kjenner hun variasjoner i sesonger, vær og vind godt. Er det regn, er det større sannsynlighet for en rolig vakt, enn om det er sol og kaldt. Sol og kulde betyr uteaktiviteter og hjerteinfarkt. Influensasesongen er alltid travel, og på varme sommerdager med arrangementer i byen forbereder hun seg på at det kan bli en ekstra travel vakt. 

Mer kravstore pasienter i dag

– Har jobben forandret seg mye på disse årene?

– Ja, veldig. Det er ikke den samme arbeidsplassen som jeg startet på. Jeg trives i jobben i dag, men jeg savner også den første tiden. I dag styrer triage-systemet mer, og sykepleierne har derfor mindre rom for å gjøre egne vurderinger, sier hun.

Også pasientene har forandret seg, mener hun:

– Pasientene har blitt mer kravstore. De liker ikke å måtte vente. Mange bruker også Legevakten i stedet for fastlege. Det hender folk kommer hit med litt tett nese eller andre ting som godt kan vente. Da er det ikke så rart at det blir kø, sier hun.

Sunde mener noen av pasientene burde ha en annen oppfølging enn det Legevakten kan tilby: 

– Det er de vi kaller multibrukere: Mennesker med helseangst som er rundt mange steder for å sjekke ulike symptomer. Det de plages med, er oftest angst, ikke sykdommene de er redde for at de har, sier hun. 

Fascinasjon

Da hun startet i jobben, hadde hun en fascinasjon for det som den gangen ble kalt uteliggere. 

– Mange var alkoholikere. Nå er det mest blandingsrus vi ser. Folk kan bli aggressive og utagerende, sier hun, og legger til at det ikke lenger er slik at lørdag kveld er den dagen med mest rus.

– Trøkket kan like gjerne komme på en ukedag. Slik var det ikke før, sier hun. 

Hun har selv aldri blitt utsatt for vold fra pasienter.

– Heldigvis. Men det er nok tilfeldig. Mange av kollegene mine har opplevd det, forteller hun.

LITEN LUR: Sykepleierne sov på omgang på nattevaktene. Foto: Privat

Før røykeloven

I starten var det lov til både å røyke og sove på pauserommet.

– Vi hadde en ordning hvor portvakten vekket oss etter tur. Vi var to sykepleiere og en sykepleierstudent på nattevakt. I tillegg var det en legestudent og en kirurg. Vi sov, og så ble vi vekket av portvakten når det kom en pasient. Det var ikke så mange som kom, så vi kunne stort sett gjøre oss ferdig med en og en pasient, forteller hun.

– Og vi satt og røyket inne på pauserommet! Det er rart å tenke på nå, sier hun.

Tok en ringerunde for Prince

– Er det noen episoder du husker spesielt godt?

– Å, det er mange. Jeg har sett det meste. Fødsler, for eksempel, det har vært noen koselige øyeblikk der. Og så har jeg sett hvor stygge folk kan være mot hverandre.

– En gang spilte Prince i Oslo. Dette er mange år siden. Under konserten var det flere av de unge jentene som besvimte eller begynte å hyperventilere, og så kom de hit til Legevakten. Etter konserten ringte manageren til Prince og spurte om jeg hadde navnene til jentene, fordi de ville sende dem noen plater som plaster på såret. Men jeg kunne jo ikke gi ut navnene sånn uten videre, på grunn av taushetsplikten. Så da ringte jeg rundt til alle sammen og spurte om det var greit at jeg ga ut navnene. Og det var greit for alle sammen, forteller hun. 

– Hva motiverer deg i jobben?

– Jeg elsker variasjonen i arbeidet. Og jeg er ikke typen som liker å sitte stille, det må skje noe. Jeg har foreløpig ingen planer om å slutte, sier Kjellfrid Sunde.

PAUSE: Kjellfrid Sunde var ferdig utdannet sykepleier fra Diakonhjemmet i 1968. Hun hadde hatt praksis ved Legevakten i studietiden, og da hun så at det var en ledig stilling som sykepleier på Legevakten i Oslo, søkte hun – og fikk jobben. På bildet er en korrekt antrukket Kjellfrid Sunde i en pause. Foto: Privat

Del av «innsatsteamet»

Avdelingssykepleier Pål Hansen på Allmennlegevakten sier dette om Kjellfrid Sunde: 

– Hun har et skikkelig godt klinisk blikk. Og så har hun lært opp sikkert tusen sykepleiere i løpet av karrieren. Vi er mange som har mye å takke Kjellfrid for, sier han.

Hansen forteller at det er gull verdt å ha en så erfaren kollega, som liker å jobbe helger:

– Når vi har avdelingsmøter eller andre møter hvor mange av de fast ansatte må delta, setter vi inn det vi kaller «innsatsteamet». Det er pensjonistene våre, de er veldig dyktige alle sammen.

– Med Kjellfrid som ansvarlig for logistikken på avdelingen, er det trygt, sier han.

1. mars inviterer han og resten av avdelingen til fest utenfor huset. 50-årsjubileet går på ingen måte upåaktet hen. 

– Vi gleder oss til å gjøre ordentlig stas på henne, sier Hansen.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.