fbpx Drikkevannsskandalen: Sykepleierne på Askøy legevakt var de første som skjønte at noe var galt Hopp til hovedinnhold

Drikkevannsskandalen: Sykepleierne på Askøy legevakt var de første som skjønte at noe var galt

Bildet viser Christine Skau Bakke, sykepleier og avdelingsleder på Askøy legevakt.

Christine Bakke var en av sykepleierne som så sammenhengen mellom pasientenes symptomer i forrige uke. Det var starten på det som nå omtales som drikkevannsskandalen.

Bakke er avdelingsleder på Askøy legevakt. Om kvelden 5. juni og natt til torsdag 6. juni hadde legevakten fått inn 4–5 pasienter med feber, magesmerter, oppkast og diare som symptomer.

– Vanlig omgangssyke tar vi sjelden inn på legevakten, men det var noe ekstra i sykdomsbildet hos disse pasientene. Dette ble videreformidlet av legen ved vaktskiftet, forteller Bakke til Sykepleien.

Selv kom hun på vakt torsdag morgen. De var 3–4 sykepleiere som tok imot henvendelser fra pasienter. Utover morgenen kom det flere med de samme symptomene.

– Vi som satt og tok imot, begynte å snakke sammen. Vi begynte å spekulere på hva årsaken kunne være. Var det en fellesnevner her? Hadde de spist og blitt matforgiftet på samme kjøpesenter, eller vært i en annen felles sammenkomst?

Sykepleierne sjekket adressene og så at pasientene bodde i samme område.

– Jeg ringte til de andre legesentrene på Askøy. Det viste seg at flere hadde hatt pasienter med disse symptomene. Da ringte det en kraftig bjelle. Vi skjønte at noe var galt.

Klokken var rundt 10.30 på morgenen da de varslet kommuneoverlegen.

Flere og flere

Utover dagen meldte legekontorene på Askøy om stadig flere pasienter med samme symptomer.

– I 15-tiden var vi vel oppe i 40, sier Bakke.

I en artikkel i VG roser kommuneoverlege Christian Redisch de observante sykepleierne, som var de første som slo alarm.

– Disse sykepleierne fortjener all mulig ros. Denne saken hadde blitt vanskelig å fange opp så raskt dersom de ikke hadde hatt så god lokalkunnskap, sier kommuneoverlegen til VG.

I løpet av fredag 7. juni ble det påvist høye konsentrasjoner av e-coli-bakterier i vannet i Øvre Kleppe. Da var 18 pasienter som får vann fra denne vannkilden, innlagt på Haukland universitetssykehus med mage- og tarmsymptomer, ifølge NTB.

– Dette er et tegn på at vannet er forurenset, men det er trolig ikke e-coli-bakteriene pasientene har blitt syke av, som mange kanskje tror, forklarer Bakke.

Campylobacter er årsaken

Tirsdag 11. juni ble det bekreftet funn av bakterien Campolybacter i drikkevannsprøver. Dette er samme bakteriestamme som er funnet i avføringsprøver fra syke pasienter som ble innlagt på Haukeland universitetssykehus. Hittil har Mikrobiologisk avdeling ved sykehuset analysert 36 prøver fra innlagte pasienter, opplyste seksjonsoverlege Øyvind Kommedal til NTB tirsdag.

I dag, onsdag morgen, melder NTB at åtte pasienter fra Askøy kommune er innlagt på Haukeland universitetssykehus. Ingen av dem er kritisk syke, og ingen av dem er barn. 

Rundt 2000 personer er trolig blitt syke som følge av drikkevannet i kommunen.

Hektisk for sykepleierne

Christine Bakke er ansvarlig for bemanningen på legevakten. Det er ikke daglegevakt på Askøy. Legevaktsentralen er bemannet med sykepleiere på dagtid som tar imot henvendelser fra pasienter og sikrer at de får øyeblikkelig hjelp hos legene i kommunen.

– Torsdag og fredag måtte vi i full fart opprette en daglegevakt med leger og flere sykepleiere, forteller hun.

– Det er gjort en formidabel innsats fra sykepleiernes side, understreker hun.

Alt av ledig kapasitet ble tilkalt. Både leger og sykepleiere har stilt opp på kort varsel og jobbet lange vakter, forteller Bakke.

– Vi har vært ganske høyt bemannet i forhold til en vanlig helg. Selv om det har vært pinse og mange har vært bortreist, har vi klart å skaffe folk.

700 telefoner

Sykepleierne har tatt unna for trykket på telefon og hatt svært hektiske vakter.

– Jeg tror nok vi nå er oppe i rundt 700 telefonhenvendelser som har vært avsluttet med rådgivning av sykepleier, siden fredag. I tillegg har over 300 pasienter vært til konsultasjon, og over 50 er henvist til sykehuset, sier hun.

– I vurderingen av pasienter bruker vi medisinsk indeks. Hastegrad blir vurdert og tiltak iverksatt ut ifra dette. Det har vært svært hektisk for sykepleierne, og svært mange vurderinger å ta, så vi håper det roer seg snart.

Når pasientene kommer til legevakten, blir hastegraden vurdert på nytt ved bruk av triageringssystemet SATS før pasienten tilses av lege. 

De aller fleste pasientene kommer seg gjennom sykdommen uten å måtte oppsøke hjelp, ifølge Bakke. Det varierer fra person til person hvordan sykdomsforløpet arter seg.

– De fleste merker nok ganske godt at de har blitt smittet. Pasientene som har blitt lagt inn på sykehus, har som regel vært medtatt og vist tegn til dehydrering, sier hun.

Bakke forteller at legevakten er vant til travle helger, så bemanningen er ganske høy, men en situasjon som denne, har de ikke opplevd før.

– Både sykepleiere og leger har hatt høyt arbeidspress de siste dagene, vi vil ha problemer med opprettholde dette over lang tid. I tillegg nærmer det seg ferieavvikling, sier hun.

Tirsdag kveld skriver Christine Bakke til Sykepleien at det ikke er henvist flere til sykehus denne dagen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse