fbpx Mistanke om at dødsfall i Askøy kan knyttes til smitte fra drikkevannet Hopp til hovedinnhold

Mistanke om at dødsfall i Askøy kan knyttes til smitte fra drikkevannet

Haukeland universitetssykehus, Bergen
SMITTE: Siden klokken 16 torsdag ettermiddag har 47 personer blitt undersøkt hos Askøy legevakt, og 18 personer er blitt innlagt ved Haukeland universitetssjukehus med mage-tarmsymptomer. Foto: Helse Bergen

Askøy kommune opplyser at et dødsfall i kommunen kan ha sammenheng med mulig smitteutbrudd i drikkevannet, uten at dette foreløpig er bekreftet.

– Foreløpig er det ingen bekreftet årsakssammenheng mellom dødsfallet og smitteutbruddet. Familien ivaretas av helsefaglig støtteapparat, og familien ber om ro rundt situasjonen, sier ordfører Terje Mathiassen i en pressemelding fra kommunen.

Ifølge VG skal det dreie seg om et ett år gammel gutt som døde på sykehus onsdag. NRK melder at fylkeslegen i Hordaland vil åpne tilsynssak.

Til  Bergens Tidende sier politiadvokat Cathrine Krohn i Vest politidistrikt at ettåringen som er død, vil bli obdusert tirsdag for å få avklart dødsårsaken.

– Vi har opprettet en sak og har begjært en rettslig obduksjon for å finne ut hvorfor dette barnet har dødd. Det gjør vi når et barn dør brått og uventet, sier hun.

Haukeland universitetssjukehus bekrefter i en pressemelding at et barn døde, men opplyser at det er for tidlig å si noe om årsaken.

Krisemøte

Tidligere fredag satt kommunen i krisemøte. På en pressekonferanse etter møtet ønsket kommunen ikke å gå nærmere inn på omstendighetene rundt dødsfallet, både fordi det ennå ikke er avklart at det har sammenheng med drikkevannet, men også av hensyn til familien.

Avdelingsleder Anton Bøe i Vann og avløp opplyser at kommunen ikke tror at det er smitte i selve drikkevannsbassengene.

– Ut ifra det vi vet, er det logisk å tro at smitten er påført ute i ledningsnettet i området med flest tilfeller av smitte – i Øvre Kleppe, sier Bøe.

Kommunen har likevel stengt et fjellbasseng ved Kleppevannet som uansett skulle fases ut.

Alle innbyggerne i kommunen er blitt bedt om å koke drikkevannet, og vannet er også ekstrabehandlet med klor.

– Ingen kritisk syke

Siden klokken 16 torsdag ettermiddag har 47 personer blitt undersøkt hos Askøy legevakt, og 18 personer er blitt innlagt ved Haukeland universitetssjukehus med mage-tarmsymptomer.

– Åtte av disse er barn. Ingen av pasientene er kritisk syke, men ligger til observasjon. Vi venter på analyseresultater for å klargjøre om innleggelsene har en felles årsak, opplyser Ansgar Berg, klinikkdirektør ved Barne- og ungdomsklinikken, i en pressemelding fra Haukeland universitetssjukehus.

– Sykehuset har iverksatt nødvendige tiltak for å ha tilstrekkelig kapasitet for å kunne ta imot flere pasienter og er i god dialog med Askøy kommune. Vi følger situasjonen fortløpende, sier Berg.

Nye prøver

I løpet av fredag ettermiddag skal de første svarene fra prøver som ble tatt av drikkevannet torsdag komme, men kommunen har også tatt nye prøver fredag.

– Dette er en annen type prøve som er mer omfattende, og som skal sendes til Moss. Svaret på disse prøvene kommer trolig ikke før på tirsdag ettersom de har et annet omfang og trenger lengre dyrkningstid, sier Bøe.

Han opplyser også at de rutinemessige prøvene som tas ukentlig, ikke viste noen tegn på unormale bakterier.

Kommunen opplyser at legevakten har gitt 170 personer råd på telefon hittil. Kommunen ber personer med vedvarende og eskalerende dårlig allmenntilstand, høy feber, diaré og magesmerter om å kontakte legevakten.

Legionellasmitte oppdaget på Radiumhospitalet i Oslo

Rennende dusj
SMITTE: Årlig registreres 20–30 tilfeller av legionellasmitte i Norge. Under det siste store utbruddet i Østfold i 2005 ble 55 mennesker smittet, hvor ti av dem mistet livet. Illustrasjonsfoto: Mostphotos

Så langt er verken pasienter eller ansatte smittet. Sykehuset følger nøye med på utviklingen og jobber fortsatt med å finne kilden til smitten.

– I vannprøver vi tok 16. mai er det påvist legionellabakterier. Dette vises i analysesvar som delvis foreligger i dag. Ingen pasienter er meldt smittet per nå, sier smittevernoverlege Egil Lingsaas ved Oslo universitetssykehus (OUS) til  TV 2, som først skrev om saken.

Ingen dusjing

Til Sykepleien opplyser pressevakten at det så langt ikke er noen smittet, verken av pasienter eller ansatte. Ettersom smittekilden ennå ikke er funnet, får ikke pasientene lov til å dusje eller drikke vann fra springen.

– Dette er noe vi har opplevd mange ganger. Radiumhospitalet er et gammelt sykehus, så vi har alt vi trenger i beredskap når det oppdages legionellasmitte, opplyser kommunikasjonsavdelingen ved OUS.

Vannfilter

Til sykehuset har fått på plass vannfilter, får pasientene utdelt flaskevann.

– Vannfilteret håper vi å få på plass i løpet av dagen, opplyser kommunikasjonsavdelingen.

– Hva skjer videre?

– Det kommer helt an på hvordan situasjonen utvikler seg, og om smittekilden vil bli oppsporet, svarer pressevakten ved OUS.

Legionella

Årlig registreres 20–30 tilfeller av legionellasmitte i Norge. Under det siste store utbruddet i Østfold i 2005 ble 55 mennesker smittet. Ti av disse mistet livet.

Legionellabakterien kan forårsake to sykdommer; legionærsykdom og pontiacfeber. Legionærsykdom er en lungebetennelse som ofte gir hodepine, muskelsmerter, slapphet, feber og tørrhoste. Magesmerter og diaré kan også forekomme. Legionærsykdom er ofte vanskelig å skille fra andre lungebetennelser. Pontiacfeber er vanligvis en mild influensaliknende sykdom med feber, hodepine og muskelsmerter, melder Folkehelseinstituttet.

Mellom eksponering for legionellabakterien og begynnelsen av symptomer tar det vanligvis to til til dager for legionærsykdom. Pontiacfeber utvikles vanligvis fra noen timer til seks dager.

Bakterien overføres gjennom å puste inn små vanndråper som kan dannes fra enkelte vannbaserte innretninger, som for eksempel luftkondisjoneringsanlegg, kjøleanlegg og dusjanlegg. Legionellose smitter ikke mellom mennesker.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.