Hivpositiv mann skal være kurert
En hivpositiv mann fra Storbritannia skal være den andre personen i historien som har blitt kurert for viruset.
Behandlingen av mannen med hivmedisiner ble stanset for nesten 19 måneder siden. Men det er ingen tegn til at viruset er kommet tilbake, ifølge legene som har behandlet ham.
– Det er ikke noe virus der som vi kan måle, sier professor Ravindra Gupta, lederen av behandlingsteamet, til avisa The Guardian.
Dermed ser det ut til at den tidligere hivpositive mannen er kurert – selv om det er for tidlig å slå det fast helt sikkert. Legene beskriver det oppsiktsvekkende tilfellet i tidsskriftet Nature og på en konferanse tirsdag i Seattle i USA.
Sjelden mutasjon
Hvis «London-pasienten» virkelig er kurert, er han den andre personen i verdenshistorien som er blitt kvitt hivviruset.
Den første var Timothy Ray Brown, en amerikaner bosatt i Tyskland som ble kalt «Berlin-pasienten». Han har nå vært frisk i tolv år.
Begge mennene fikk transplantert beinmarg som ledd i behandling av blodkreft. I begge tilfeller hadde donoren en sjelden genetisk mutasjon som hindrer hivviruset.
Både Brown og den så langt anonyme London-pasienten fikk en svært gledelig bonus i tillegg til at kreften ble kurert. Den transplanterte beinmargen endret immunforsvarene deres slik at mennene utviklet motstandsdyktighet mot hiv.
– Ikke bare et lykketreff
– London-pasienten viser at behandlingen av Timothy Brown ikke bare var et lykketreff, og at behandlingen kan gjentas, sier Keith Jerome, som jobber ved et senter for kreftforskning i Seattle.
Jerome, som ikke selv har jobbet med London-pasienten, mener disse to spesielle tilfellene kan sette forskerne på sporet av en enklere prosedyre som kan brukes på andre hivpasienter.
Beinmargstransplantasjon er både risikofylt og smertefullt og ingen realistisk metode for alle som har hiv og aids. Nærmere 37 millioner mennesker i verden er smittet av hiv-viruset.
Sluttet med medisiner
Pasienten i London fikk hivdiagnosen i 2003 og begynte i 2012 å ta medisiner for å kontrollere viruset. Fire år senere fikk han beinmargstransplantasjonen.
Donorens sjeldne mutasjon finnes hos rundt 1 prosent av mennesker som stammer fra nordeuropeere. En forutsetning er at de har arvet mutasjonen fra begge foreldre.
Pasienten sluttet frivillig å ta hivmedisin for å se om viruset kom tilbake eller ikke. Vanligvis må hivpositive ta medisin hver dag livet ut for å holde viruset i sjakk.
Tilfellet viser at det kan være mulig å finne en fungerende kur mot hiv, heter det i en uttalelse fra International AIDS Society. Organisasjonen mener målet må være å finne en trygg, kostnadseffektiv og enkel strategi som kan gi de samme resultatene.
0 Kommentarer