fbpx Eksperter frykter aids-krise Hopp til hovedinnhold

Eksperter frykter aids-krise

Michel Sidibé

Eksperter frykter at aidsepidemien skal komme ut av kontroll, og advarer mot en krise av eksepsjonell størrelse.

– Det har trolig aldri vært større sjanse for at epidemien skal komme ut av kontroll, på grunn av demografi og fordi land som er rammet, ikke lenger er oppmerksomme eller aldri var det, sier Mark Dybul, en amerikansk diplomat som forsker på hiv og aids.

Dybul sier han frykter en krise som følge av den alarmerende økningen av smittetilfeller i kombinasjon med at det blir født stadig flere barn i hardt rammede land.

– Fæle ting vil skje om vi ikke får mer penger, sier diplomaten, som etterlyser flere midler til behandling og forebyggende arbeid.

Finansieringsgap

Ifølge lederen for FNs aidsprogram (UNAIDS), Michel Sidibé, dreier det seg om et finansieringsgap på 7 milliarder dollar.

– Hvis vi ikke betaler nå, vil vi måtte betale mye mer senere, sier Sidibé.

LES:  De ble smittet av sine menn

LES:  – De fortalte at man kan leve positivt med hiv

1,8 millioner smittet av hiv i 2017

UNAIDS la forrige uke frem en rapport der det fremgår at et rekordstort antall mennesker tar antiretrovirale medisiner som kan holde hiv-virus i sjakk, så den smittede ikke utvikler aids. I rapporten heter det også at dødsraten har gått ned, og at det blir meldt om færre smittetilfeller, men ifølge ekspertene er ikke dette på langt nær nok til å hindre en krise.

For å nå FNs mål om å få slutt på aidsepidemien innen 2030 må nye smittetilfeller begrenses til 500 000 tilfeller på verdensbasis innen to år. I fjor ble 1,8 millioner mennesker smittet med hiv.

Uttalelsene kommer i forkant av en den internasjonale aidskonferansen i Amsterdam denne uken.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse