fbpx Ber alle som har risiko for hiv og hepatitt, om å teste seg Hopp til hovedinnhold

Ber alle som har risiko for hiv og hepatitt, om å teste seg

Illustrasjonen viser flere reagensglass med innhold.
HVOR TAS TESTENE: Fastleger og andre legekontor kan ta prøver for hiv og hepatitt. I mange store byer er det også egne klinikker for seksuelt overførbare infeksjoner. Foto: Mostphotos

Både hiv og hepatitt kan behandles, derfor oppfordres det til testing.

Den siste uken i november 2018 er europeisk testuke for hiv og hepatitt. Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler alle som har vært i en risikosituasjon, om å teste seg. For dem som har vært i en risikosituasjon, er testene gratis.

Sex og sprøyter

Men hva er en risikosituasjon? Når det gjelder hiv, er det for eksempel ubeskyttet sex med en som er i en risikogruppe. De som er i risikogrupper, er blant annet de som bor eller kommer fra land der hiv er utbredt, har hatt sex i land med høy forekomst av hiv og menn som har sex med andre menn.

Også de som injiserer eller har injisert narkotiske stoffer, har vært i en risikosituasjon, og det samme har de som har fått påvist en annen seksuelt overførbar infeksjon.

Stikkuhell og uhygienisk tatovering

Når det gjelder hepatitt B og C, er listen over eksempler lengre.

– Det kan være vanskelig å vurdere om du har vært utsatt for smitterisiko. Folkehelseinstituttet oppfordrer likevel alle til å tenke gjennom om de kan være utsatt for risiko, og i så fall teste seg, sier overlege Hans Blystad på instituttets nettsider.

De som kan ha risiko for hepatitt, er blant andre de som noen gang har injisert narkotika, hatt sex med noen som har injisert narkotika, har opplevd stikkuhell, for eksempel i helsetjenesten, har fått tatovering under uhygieniske forhold eller har fått tannbehandling eller profesjonell barbering i land med høy forekomst av hepatitt.

Kan bli kvitt hepatitt C

Fordelen med å vite om eventuell smitte er muligheten for effektiv behandling som kan forebygge komplikasjoner og redusere risikoen for å smitte andre. Fra 2018 får alle i Norge med hepatitt C mulighet til å bli kvitt viruset med en tolv ukers pillekur.

Den europeiske testuken ledes av HIV in Europe, som er et samarbeid mellom kliniske miljøer, folkehelseinstitusjoner og frivillige organisasjoner.

Les også:

Nå kan de kurere alle med hepatitt C – hvis de finner dem

– Må behandle mange fort for å utrydde hepatitt C

– Slik smitter hiv

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.