fbpx Dårligst i Norge: Telemark vil bruke heltidsbarometeret aktivt mot politikere Hopp til hovedinnhold

Dårligst i Norge: Telemark vil bruke heltids­barometeret aktivt mot politikere

bildet viser Lillian Elise Esborg Bergane

Telemark er dårligst i landet på å utlyse heltidsstillinger til sykepleiere. – Vi vil bruke jumboplassen på heltidsbarometeret for alt den er verdt overfor politikere og arbeidsgivere, sier NSFs fylkesleder der.

Nylig lanserte Norsk Sykepleierforbund (NSF) et nytt nettbasert verktøy: Heltidsbarometeret.

Det viser hvor mange prosent av de utlyste sykepleierstillingene i norske kommuner og helseforetak som er heltidsstillinger, deltidsstillinger og hvor mange som ikke er definert.

Telemark er suveren taper

Tallene går fra 2017 til dags dato (oppdateres månedlig). Man kan sjekke på det enkelte fylke, den enkelte kommune, helseregion og helseforetak.

Heltidsbarometeret viser at Telemark er den suverene taperen i både kommunal- og spesialisthelsetjenesten, hvis man ser på årene fra 2017 til i dag. For kommunene er bare 33 prosent av de utlyste stillingene heltidsstillinger, mens for Sykehuset Telemark er tallet enda mer nedslående: skarve 20 prosent.

– Skrekkelig

NSFs fylkesleder i Telemark, Lillian Elise Esborg Bergane, er ikke glad for at hennes fylke havner på jumboplassen.

– Det er rett og slett skrekkelig. I hvert fall når vi vet at kommunene sliter med å rekruttere sykepleiere. Undersøkelser viser at tre av fire nyutdannede sykepleiere ønsker heltidsstillinger. Da må kommunene kunne slenge en heltidsstilling på bordet.

Er det noe politikere liker, så er det tall.
Lillian Elise Esborg Bergane

Barometeret viser riktignok at det ikke er like ille i alle kommuner i Telemark.

– Noen steder, som for eksempel i Tokke, Notodden og Sauherad, får de det til. Det som kjennetegner de som får til heltidsstillinger, er at det både er en administrativ og en politisk forankring. Den politiske er viktigst. Når de små kommunene klarer det, er det i hvert fall ingen unnskyldning for de store, sier Bergane.

Glad for verktøyet

Men midt oppi det hele er hun glad for å ha fått det verktøyet som heltidsbarometeret er.

– Det er et veldig godt verktøy fordi det er konkret og mulig å skjønne. Er det noe politikere liker, så er det tall. Og de liker ikke bunnplasseringer! Vi kommer til å bruke jumboplassen på heltidsbarometeret for alt den er verdt, slår hun fast.

Verktøy for HTV og ansattrepresentanter

Fylkeslederen var i regionsavisen Varden i forrige uke og snakket om bunnplasseringen.

– Vi kommer også til å sørge for at de ulike hovedtillitsvalgte vil kunne bruke heltidsbarometeret, og også ansattrepresentantene i styrene på sykehusene. Selv kommer jeg til å bruke det når jeg treffer politikere og arbeidsgivere. Jeg skal nok minne dem på det hele tida når jeg møter dem, lover Bergane.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse