fbpx Sykepleier kommenterte på Facebook – ble innkalt på teppet Hopp til hovedinnhold

Sykepleier kommenterte på Facebook – ble innkalt på teppet

Sykepleier Rigmor Ingebrigtsen, Byparken omsorgssenter, Svolvær

Rigmor Ingebrigtsen ble paff da hun ble innkalt til møte med kommuneledelsen. Hun hadde skrevet på sin egen Facebook-side.

Sykepleier Rigmor Ingebrigtsen ble innkalt til samtale av kommuneoverlegen og kommunalsjefen etter å ha kommentert på sin egen Facebook-side.

Ingebrigtsen jobber på Byparken omsorgssenter i Svolvær. Hun representerer partiet Rødt i Vågan kommunes hovedutvalg for helse og omsorg.

Lofotposten skrev 23. januar at Rigmor reagerer på å bli kalt inn på teppet etter Facebook-kommentar [bak betalingsmur]. Saken har tittelen: – Jeg har rett til å uttale meg.

Delte en avisartikkel på Facebook

Det var 4. januar at Ingebrigtsen delte en avisartikkel på sin egen Facebook-side. Artikkelen fra Våganavisa handlet om hjemmetjenestetilbudet i distriktene.

– En venninne fra Finnmark kommenterte at man kan glede seg til å bli gammel og pleietrengende, forteller Rigmor Ingebrigtsen til Sykepleien.

Ingebrigtsen svarte følgende på venninnens kommentar: «Jeg får håpe at du bor i en kommune som tar vare på de i utkantene også. Eller aller helst at du ikke vil trenge hjemmesykepleie».

Det var denne kommentaren som ansatte i hjemmetjenesten skal ha reagert på og meldt fra om.

– Men jeg ønsker jo bare at ingen skal være så syk at de skal trenge hjemmesykepleie, det var ikke verre enn det, sier Ingebrigtsen.

Kommunen: – Ønsker en samtale om roller

Men ledere i kommunen så det annerledes: 11. januar fikk sykepleieren e-post fra kommuneoverlege Jan Håkon Juul.

«Vi ønsker en samtale om roller som ansatt, politiker og bruk av kommentarer/deltakelse i offentlig debatt i media og sosiale medier. Vi ønsker å oppnå en felles forståelse for de etiske problemstillingene som kan oppstå», skriver han.

Rigmor Ingebrigtsen spør om mer informasjon og ber om å få ta med seg to personer på møtet. Hun får nå svar på e-post fra kommunalsjef for helse og omsorg, Mette Nygård:

«Personalsjefen blir ikke med på møtet, da dette kun er snakk om en samtale om roller. Dette møtet er mellom deg Rigmor som ansatt, din tillitsperson, din leder Jan Håkon og meg. Det bør ikke være flere til stede på møtet da dette handler om forhold omkring det å være ansatt.»

Hadde utskrift fra Facebook-siden

– Jeg er jo både privatperson, sykepleier og politiker, påpeker Ingebrigtsen.

Hun ville ha med seg hovedtillitsvalgt, men vedkommende hadde sykt barn den dagen. Derfor tok hun med seg partilederen for Rødt på møtet.

Ingebrigtsen anslår at møtet, som foregikk 15. januar, varte 20 minutter. Hun forstår det slik at det er ansatte i hjemmetjenesten som har meldt fra om Facebook-kommentaren hennes.

– Kommunalsjefen hadde utskrift fra Facebook-siden min. Bare det var ekkelt, rett og slett, siden den ikke er offentlig. Jeg syns ledelsen heller burde stoppet dem som klaget på meg, sier Ingebrigtsen.

Hovedtillitsvalgt Terese Jenssen har bedt kommunen om svar på flere spørsmål. Hun sier til Lofotposten at hun ikke vil uttale seg utover det før kommunen har svart.

– Ikke er brudd på taushetsplikten

– Var det overraskende at du ble innkalt av kommuneledelsen, Ingebrigtsen?

– Jeg hadde ikke tenkt at det skulle utløse det her. Jeg ble ganske paff. Det står i kommunens etiske retningslinjer at man skal kunne ytre seg.

Ifølge Lofotposten står det i reglene at «kommunalt ansatte, så vel som alle andre, har en grunnleggende rett til å ytre seg både kritisk og positivt om kommunens virksomhet og alle andre forhold».

– Så lenge det ikke er brudd på taushetsplikten, og man ikke trakasserer noen, så er det lov som ansatt og privatperson å uttale seg, sier Ingebrigtsen til Sykepleien.

– Og bra også, kanskje?

– Ja, jeg tror det.

– Kan ikke være redd for å mene noe

– Den viktigste grunnen til at jeg har gått videre med dette, er at vi kan ikke ha en kultur i kommunen der man er redd for å mene noe fordi man kan bli innkalt på teppet. Det går ikke.

Rigmor Ingebrigtsen er ikke så redd for seg selv:

– Jeg er godt voksen, og jeg klarer å stå i det. Hvis dette hadde vært en ung person, ville det vært ille.

Ingebrigtsen er 62 år og har jobbet på Byparken omsorgssenter, en korttidsinstitusjon, i seks år. Hun har tidligere jobbet på flere sykehjem.

Får støtte fra kollegene

– Hva sier kollegene?

– Det er artig, for jeg har fått full støtte fra kolleger. Og jeg har fått meldinger fra ukjente som sier det er bra jeg har tatt dette opp. Noen sier de selv har vært borti liknende saker, forteller sykepleier Ingebrigtsen.

– Har rett til å ytre seg om eget fagfelt

Gunnar Aarstein, leder for Rødt i Vågan, sier til Lofotposten at folkevalgte ikke står til rette for kommuneadministrasjonen.

Han sier også til avisen:

– Det må være helt klart at ansatte i Vågan kommune har rett til å ytre seg, også innenfor eget fagfelt. Ingen i kommuneadministrasjonen har dessuten noe med å innkalle politikere for noe de har uttalt offentlig. Det kommer vi til å slå ned hardt på hver gang det skjer.

Kommunalsjefen: – Har ikke forsøkt å begrense ytringsfriheten

Kommunalsjef for helse og omsorg, Mette Nygård, er uenig i at hun skal ha forsøkt å begrense ytringsfriheten til Rødt-politikeren og sykepleieren.

– Det var ikke hensikten med møtet i det hele tatt, ansatte kan si det de vil, sier hun til Lofotposten.

Hun sier at hun ønsket en samtale med en ansatt, og at «dette handlet ikke om politikk i det hele tatt.»

Kommuneoverlege Jan Håkon Juul ønsket ikke å kommentere saken overfor Lofotposten.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse