fbpx – Ingen er anonym på sosiale medier Hopp til hovedinnhold

– Ingen er anonym på sosiale medier

Stephanie Bahl, nestleder NSF Student

Enkelte legger ut noe som ikke bør ligge der, sier studentnestleder Stephanie Bahl. Derfor har NSF Student råd om sosiale medier.  

Det var i 2013 studentene i Norsk Sykepleierforbund (NSF) første gang laget råd om sosiale medier for å hjelpe studentene med å håndtere de digitale kanalene. Nestleder i NSF Student Stephanie Bahl (24) har nå vært med på på å revidere nettvettsreglene

– Hva er nytt i nettvettsreglene?

– Ikke så mye. Vi har ordnet på rekkefølgen, og slått sammen noen punkter slik at antallet er ­redusert fra 11 til 10. Det ser bedre ut, sier Bahl.


Må ha samtykke

– Hvorfor må dere ha regler?

– Fordi studenter er opptatt av sosiale medier. De må minnes om taushetsplikten man har overfor medstudenter, kolleger og pasienter. Man må ha samtykke for å legge ut bilder, også av medstudenter, sier  Stephanie Bahl.

– Syndes det mye?

– Enkelte legger ut noe som ikke bør ligge der. De tenker lite på konsekvensene, som kan være å bli vurdert for skikkethet, og vansker med å få jobb. Vi presiserer at studentene må melde fra til ­skolene når de ser at reglene brytes.


Fortalte om praksis i bloggen

– Har du eksempler på fadeser?

– En student fortalte om praksis i bloggen­ sin. Skolen innkalte studenten fordi bloggingen ikke var godt nok anonymisert. Det skjer også når studenter er på utveksling i utlandet. Da legger de ut ­bilder av pasientene, gjerne av barn med navn. Men reglene gjelder der og. 

Også utdanningsinstitusjonene og praksisstedene kan gi gi retnngslinjer for bruk av sosiale medier. Hver student har et ansaver for å finne ut om slike retningsliner finnes og og forholde seg til dem.


Mest på Instagram

– Hvor populært er sosiale medier blant studentene?

– Kjempepopulært. De bruker #snart­sykepleier på Instagram veldig mye. Det blir mest Instagram. Men også Snapchat. Ikke så mye Twitter. Facebook brukes mye til lukkete kollegagrupper. Jeg vet at det legges ut bilder der.

– Det hjelper ikke at gruppen er begrenset?

– Nei, jeg har ikke rett på informasjon om pasienter som ikke er mine, selv om det er en lukket­ gruppe.


Råd nr. 1

– Bruker du selv sosiale medier?

– Jeg er en flittig bruker av Instagram, Facebook, Snapchat og Twitter.

"Bruk av sosiale medier bør fremme et tillitsvekkende bilde av sykepleieprofesjonen og ikke skape unødvendig engstelse", er NSF Students råd nummer 1.

– Litt pekefinger?

– Er du misfornøyd med praksisplassen, egner det seg ikke å legge ut om det på nett. Ta det opp på andre måter, oppfordrer Stephanie Bahl.


Lett å slenge ut noe om en lærer

– Noen nye trender i sosiale medier?

– Jodel er en ny app for anonyme meldinger. Det er på den skoler har fått trusler. Kanskje den brukes av studenter i praksis. Er man irritert, er det lett å slenge ut noe om en lærer eller en medstudent.

– Hva syns du?

– De må tenke over at det egentlig ikke er anonymt. Selv om du sender en snapchat kan man ta et skjermbilde. Ingenting er anonymt.


Blander privatliv og arbeid

– Hva er verst?

– Egentlig er studentene flinke til å vite hva som er lov. Men det er alltid noen som bryter reglene.

– Hva med sykepleierne?

– Tror det er det samme. Også de glemmer seg, og privatliv og arbeid går over i hverandre. I Facebook-gruppen «Du vet at du er sykepleier når ...» ser jeg at ikke alle tenker over at noe de ­legger ut kan virke støtende. De eldre­ er mest aktive i kommentarfelter, og ikke flinke nok til å anonymisere.


Kan vise noe man lærer

– Hva er best bruk?

– Å vise at det er et flott yrke. Ta bilder­ av kolleger – med samtykke. Vis noe man lærer på skolen. Mange legger ut ­bilder fra øvelsespost, sier  Stephanie Bahl.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse