fbpx Norske sykehus leide inn vikarer for 1 milliard kroner i 2018 Hopp til hovedinnhold

Norske sykehus leide inn vikarer for 1 milliard kroner i 2018

Bildet viser russeksjonen i Narvik, UNN
MEST I NORD: Økningen i vikarbruk har vært kraftigst i nord. Bildet er fra sykehuset i Narvik. Foto: Eivor Hofstad

Norske sykehus leide inn vikarer for omkring 1 milliard kroner i fjor. De tillitsvalgte vil ha flere fast ansatte

Foretakstillitsvalgt for sykepleierne ved OUS, Svein Erik Urstrømmen, sier til  Klassekampen at det er gunstig at sykehusene har tilgang til helsepersonell med spesialkompetanse, men at det er enda gunstigere med faste ansatte.

– Flere fast ansatte gir et stabilt faglig miljø med mulighet for faglig utvikling. Det er bra for miljøet og gir bedre trygghet for pasientene, sier Urstrømmen.

Kraftigst økning i nord

Vikarbruken økte med 7 prosent fra 2017 til 2018, viser foreløpige tall fra Helse Sør-Øst. Økningen har vært kraftigst i Helse Nord. Fra 2012 til 2017 har vikarbruken økt med 86 prosent målt i antall kroner.

Helse Vest er eneste region med nedgang i vikarbruk i samme periode.

Helse Sør-Øst svarer i en e-post til avisen at landets mest spesialiserte sykehus, Oslo universitetssykehus, er en medvirkende årsak til vikarbruken i helseregionen.

– Pasienter som sendes dit fra andre steder i landet, kan ofte ikke få behandling andre steder. Mangler en operasjonssykepleier for å kunne gjennomføre en operasjon, må denne nødvendigvis leies inn, skriver Helse Sør-Øst.

– Kjøper dyre avtaler

NSF-leder Eli Gunhild By forteller til Klassekampen at det er økende mangel på både sykepleiere og spesialsykepleiere.

– Istedenfor å få flere fast ansatte sykepleiere, kjøper føretakene seg dyre og kortsiktige avtaler med bemanningsbyråene, sier hun.

LES OGSÅ: Vikarer på godt og vondt

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.