fbpx Dette gjør de for å lage julestemning på Ullevål sykehus Hopp til hovedinnhold

Dette gjør de for å lage julestemning på Ullevål sykehus

Sykepleiere sprer julestemning

Seksjonsleder ved medisinsk klinikk på Ullevål sykehus forteller om en forbedringskalender som skal bidra med å spre julestemning på avdelingen. 

Indremedisinsk sengepost på Ullevål sykehus har pyntet til jul i år på avdelingen sin. Midt i gangen står det et juletre med julekuler i rødt, gull og sølv. På hver dør inn til et sykerom henger det en julekrans, og i vinduene lyser julestjerner og stearinlys.

Sykepleierne flyr inn og ut av rom for å pleie pasienter, men stemningen blant personellet er lystig og preget av juletider.

– Det virker som at det er mer ro blant pasientene i jula, forteller sykepleier Hedda Skyrud om juletider på avdelingen.

– Siden pasientene ikke har fått være hjemme i julen med familien sin, virker det som at de ønsker at det skal være julestemning her, sier hun.

Sykepleier

Forbedringskalender

På kontoret til sykepleierne henger et lite banner hvor det står skrevet «Forbedringskalender». Avdelingen har valgt å ha en forbedringskalender i stedet for en vanlig julekalender, hvor man kan gi gaver eller ideer om forbedring til avdelingen. Ideen bak kalenderen oppfordrer til både gjenbruk og julestemning.

– Vi ville ha noe mer enn bare en vanlig julekalender, og forbedringskalenderen tar utgangspunkt i hva avdelingen og pasientene trenger. Hver dag åpner vi en gave som kan være alt fra juleservietter og bøker, til ideer som kan gjøre hverdagen enklere for oss og pasientene, sier Skyrud.

Seksjonsleder Mina Dybdal forteller at personalet ikke trenger å kjøpe noe nytt til kalenderen, men at de kan ta med noe hjemmefra som de ikke bruker lenger.

– Man kan velge om forbedringsideen er for pasientene eller for de ansatte. I stedet for å ha en julekalender hvor man utveksler gaver mellom ansatte, kan forbedringskalenderen bidra til å spre julestemning både blant pasienter og ansatte på avdelingen, sier Dybdal og legger til:

– Alle ansatte her har ikke nødvendigvis et forhold til julen, og derfor kan denne ideen inkludere alle på avdelingen. Jeg skulle gjerne sett at flere valgte å hoppe på denne ideen, fremfor å velge en tradisjonell julekalender.

Julestemning på sykehus

Hyggelig med julepynt

– Eksempler på gaver så langt har vært en ansatt som ønsket å markere plassering av utstyr med tape, som for eksempel blodtrykksapparat. Den som ga bort ideen, var også den som utførte den, forklarer Dybdal.

– Jeg synes også det var veldig fint da en av sykepleierne kjøpte to Flax-lodd og et julekort, og pakket det inn til forbedringskalenderen. Da det ble åpnet, forklarte hun at det skulle bli gitt til en pasient som hadde vært innlagt en stund på vegne av hele avdelingen, og de som ønsket å skrive under, kunne gjøre det, forteller hun.

– Vi har pyntet ute i gangen med juletre og andre dekorasjoner på dørene, men det er litt begrenset hvor mye vi kan pynte. Vi pleier ikke å dekorere selve sykehusrommene, på grunn av fare for smitte og generell hygiene, forteller Skyrud.

– Det er likevel stor variasjon om en pasient har vært her lenge, eller om de bare er her i et par dager. Ofte har pårørende med julepynt til pasientene hvis de skal være inneliggende lenge, sier hun. 

Frank (94) er en pasient på avdelingen. Han venter på å bli hentet etter å ha blitt skrevet ut.

– Jeg får litt julestemning av å være her. Det er veldig koselig med juletreet og pynten i gangen, sier han.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse