fbpx SMS fra eldreministeren til alle over 65: «Har du tatt influensavaksine?» Hopp til hovedinnhold

SMS fra eldreministeren til alle over 65: «Har du tatt influensavaksine?»

Wasim Zaid og Åse Michaelsen

Nylig fikk alle over 65 år en oppfordring fra eldreminister Åse Michaelsen om å ta influensavaksine.

Over 900 000 nordmenn er over 65 år, og langt under halvparten er vaksinert mot influensa. Det ønsker både Folkehelseinstuituttet og eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen å gjøre noe med.

Påminnelse via sms

Alle over 65 år som ikke har sperret for meldinger fra myndighetene, har nylig fått følgende sms:

«Hei! Har du tatt influensavaksine? Den anbefales alle fra 65 år. Kontakt legen din og les mer på  www.fhi.no. Hilsen statsråd Åse Michaelsen».

– Hvordan fikk Folkehelseinstituttet overtalt deg til å være avsender på sms-kampanjen?

– Jeg tok selv initiativ til kampanjen. Jeg er veldig opptatt av at både befolkningen og dem som jobber med eldre og utsatte tar influensavaksinen. Influensa kan være dødelig for pasienter med sterkt nedsatt immunforsvar, sier Åse Michaelsen.

Syk i fjor

Statsråden tok selv vaksinen, som ble satt av Wasim Zaid.

– Er det første gang du tar influensavaksinen?

– Som eldre- og folkehelseminister møter jeg mange som kan være mottakelig for smitte. Jeg ble ordentlig syk av influensa i fjor og ville derfor vaksinere meg i år, sier Michaelsen.

– Var han flink til å stikke?

– Jeg følte meg i trygge hender hos Wasim, og det gjorde ikke vondt.

– Hvilken effekt håper du sms-kampanjen får?

– Vi ønsker at så mange som mulig tar influensavaksinen. Jeg håper at en personlig oppfordring fra meg til hver enkelt innbygger i Norge over 65 år vil kunne gi en økt oppslutning om vaksinen. De som ikke ønsker å motta SMS, kan reservere seg mot digital kommunikasjon fra myndighetene.

– Hva vil du si til sykepleiere og annet helsepersonell som er skeptiske til vaksinen og dermed velger å ikke ta den?

– Jeg forventer at helsepersonell som jobber på intensivavdelinger og med pasienter med sterkt nedsatt immunforsvar er vaksinert mot influensa.

3 av ti tok vaksine

– Hvor mange over 65 år pleier å ta vaksinen?

– Vi har to måter å måle dette på per i dag. SSB gjør hvert år en befolkningsundersøkelse blant personer i alderen 15–79, år der de også spør om influensavaksinering sist vinter. Selvrapportert vaksinasjonsdekning blant personer 65–79 år i dette utvalget var i 2017 og 2018- sesongen på 34 prosent, sier Birgitte Klüwer, som er rådgiver i avdeling for influensa ved Folkehelseinstituttet.

Dersom man legger sammen antallet registrerte vaksinasjoner blant personer på 65 år eller eldre, er gjennomsnittsdekningen for landet i 2017 og 2018-sesongen på 31 prosent.

– Det er noe avvik mellom disse tallene på grunn av målemetoden, spørreundersøkelse versus registrering. Det er cirka 70 prosent av satte doser som registreres i SYSVAK per i dag, med et aldersspenn fra 65–79 år versus 65 pluss, men vi ser altså at det reelle dekningstallet ligger i overkant av 30 prosent på landsbasis, sier Birgitte Klüwer.

Ser allerede sms-kampanjen virker

– Har dere satt noe mål for hvor mange som skal ta vaksinen i år, etter stuntet med ministeren?

– Nei, vi håper at flest mulig tar vaksinen. Målet er fremdeles 75 prosent dekning i alle målgrupper for influensavaksinasjon. Dekningen er på vei oppover, men det er et stykke til denne målsettingen er nådd, sier Klüwer.

– Når vil dere eventuelt vite noe om tiltaket har effekt?

– Vi ser allerede at tiltaket med SMS-en påvirker etterspørselen av vaksiner. Kommuneleger landet over bestilte ekstra doser da vi uken før SMS-utsending varslet om at vi ville gjøre dette. Registreringstallene vil ikke være klare på en stund ennå, men vi har altså all grunn til å tro at tiltaket virker, sier hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse