fbpx Forkjølelser tar to år av livet ditt Hopp til hovedinnhold

Forkjølelser tar to år av livet ditt

Bildet viser en collage fra berøringer av overflater som tastatur, dørhåndtak o.l

Visste du at innen du har fylt 75 år kan du ha hostet deg gjennom 200 forkjølelser?

Med høstmørket kommer den snikende. Akkompagnert av sildring fra rennende neser og skrall fra vonde halser. Du kan ikke unngå den, forkjølelsen, verdens mest utbredte infeksjonssykdom hos mennesker. Sykdommen opptrer i de øvre luftveiene, i nesen og halsen.

Hold avstand!

Det er ikke uvanlig at voksne kan ha to til fire forkjølelser per år. Barn så mange som opptil ti. Hyppigheten hos barn oppstår fordi de stadig blir smittet av forskjellige typer virus de ikke har vært utsatt for tidligere, og som de ikke har utviklet immunitet mot. Forkjølelsesvirus inntar kroppen via munn, nese og øyne.

– For å unngå å bli smittet selv, er det god håndhygiene som gjelder, spesielt før du spiser eller tar hendene til ansiktet. Hold deg på god avstand fra folk som er forkjølet, sier overlege Tone Bruun ved Folkehelseinstituttet. Er man forkjølet, bør man unngå å hoste rett mot andre, unngå nærkontakt med andre og vaske hendene hyppig og grundig.

Fastlegeleder Petter Brelin er enig i at god håndhygiene er det viktigste, både for å unngå å bli smittet selv eller for å unngå å smitte andre.

Trofast ledsager

Det var først i 1950-årene at forkjølelse som sykdom ble identifisert, men forkjølelser har fulgt oss mennesker gjennom hele historien. Symptomer og årsaker til forkjølelse blir beskrevet allerede i oldtiden. Blant annet i Ebers-papyrusen, et av de eldste eksisterende medisinske dokumenter, datert fra en gang rundt 1550 f.Kr.

Forkjølelse har vi ingen kur for.
Tone Bruun, overlege ved Folkehelseinstituttet

Virus liker lave temperaturer

Forkjølelse forekommer altså overalt i verden, men er mest utbredt i tempererte soner. Det viser seg også at forkjølelse er sesongavhengig. Selv om det ikke er avklart hvorfor den helst opptrer knyttet til de kalde årstidene. En av grunnen kan være at folk oppholder seg tettere sammen og ofte innendørs på denne tiden.

Hvilke virus gir oss forkjølelse?

Mer enn 200 forskjellige virus gir forkjølelsesliknende sykdom. Hvert av dem med sine egne genetiske og kjemiske strategier for å omgå kroppens immunforsvar.

Den vanligste virustypen som forårsaker forkjølelse, heter rhinovirus. Det finnes over 100 ulike typer rhinovirus. Ifølge Folkehelseinstituttet står slike virus for rundt halvparten av forkjølelsene.

Det store mangfoldet av virus gjør at forkjølelse kan oppstå gjennom hele livet. Så selv om du utvikler immunitet mot det viruset som gjør deg syk akkurat nå, mangler kroppen din forsvar mot de tallrike andre virusene som kan gi deg forkjølelse.

Influensa? Sannsynligvis bare forkjølelse

Forkjølelse forveksles lett med influensa, men det er altså forskjeller på de to sykdommene.

Tone Bruun forklarer: 

­– Forkjølelsesvirus setter seg i slimhinnene i nese og hals, og gir først og fremst sår hals og rennende nese, av og til hodepine og feber eller frysninger. Influensa har vanligvis et mer alvorlig sykdomsbilde, starter typisk plutselig og man kan gå fra å være frisk til å føle seg skikkelig dårlig i løpet av noen timer. Influensa gir som regel feber, tørrhoste, muskelverk, hodepine og slapphet. Mageplager, snørr og sår hals er sjeldnere. Men ikke alle blir veldig syke av influensa heller, og da kan det være vanskelig å skille mellom influensa og forkjølelse.

Hvor kommer alt snørret fra?

Når du er frisk, produseres det slim som blir til vanlig, tørt snørr. Når du er syk og har en bakterieinfeksjon, øker produksjonen, og det kommer både slim, kroppsvann og puss – som er en blanding av dødt vev, bakterier og hvite blodceller.

Snørrets farge kan fortelle oss noe om hvor syke vi er: Blankt snørr er ok, gult og grønt snørr tyder på virus- eller bakterieinfeksjon. Kroppen sender hvite blodlegemer til slimhinnen i nesa for å slåss mot infeksjon, og snørret får farge deretter.

Gjør som mora di sier

Fra vi er barn får vi ofte høre at å fryse på føttene eller gå ute med vått hår fører til forkjølelse.

En studie fra Common Cold Center ved Cardiff University viser at det å bli kald, faktisk kan forårsake utbrudd av forkjølelse. I studien, fikk 90 forsøkspersoner nedkjølt føttene sine i vann i 20 minutter. De 90 forsøkspersonene i kontrollgruppen fikk ikke nedkjølt føttene. Resultatene viste at gruppen som måtte sitte med føttene i kaldt vann, hadde dobbelt så mange forkjølelser i løpet av de neste fem dagene som kontrollgruppen.

Forfatterne foreslår at når en forkjølelse sirkulerer i nærmiljøet, kan vi bære på viruset uten å ha symptomer. Når føttene blir nedkjølt, fører dette til en innsnevring av blodårene i nesen. Det hemmer det lokale immunforsvaret i nesen, gjør at viruset blomstrer opp og forkjølelsen er et faktum. Så da kan det se ut som det lønner seg å holde seg varm på beina.

Morsmelk fra guttemamma

Like utbredt som forkjølelsesvirusene, er nok også kjerringrådene om hvordan du kan kurere eller behandle sykdommen.

Allerede i den tidligere nevnte Ebers-papyrusen (1550 f.Kr.) finnes det råd. Det medisinske oppslagsverket som er cirka 20 meter langt, har en helt egen oppskrift for den uheldige som lider av sykdommen, nemlig å «innta melk fra en mor som har båret et barn av hankjønn, samt velduftende tyggegummi».

Papyrusen forklarer også den positive medisinske betydningen honning, melk og vin har. Ikke så ulikt mange av kjerringrådene vi har i dag. Flere av oss sverger til varm melk med honning eller hva med en rødvinstoddy, for å lindre sår hals? Andre hevder at du må forebygge ved å passe på å få nok C-vitaminer i mørketiden og fylle på med rød solhatt, sink, hvitløk og tran.

Ifølge Brelin er det dessverre ingenting som tyder på at kjerringrådene virker. Bruun stemmer i: ­– Det er dårlig eller ikke noe vitenskapelig grunnlag for å si at slike midler har effekt mot forkjølelse.

Finnes det en kur?

Forkjølelsen lusker seg altså videre gjennom livene våre. Stikker innom både hjemme og på jobben. Den opptrer gjerne flere ganger i året og vi har lært oss å godta dette som en del av noe uunngåelig som vi ikke kan komme unna her i livet.

– Det finnes ingen kur for forkjølelse. Antibiotika hjelper ikke mot virus, sier Tone Bruun.

Nåværende medisinsk behandling består i å lindre symptomene. De mest brukte preparatene er avsvellende nesespray, medisin mot hoste og febernedsettende. Ta det med ro, vær tålmodig og søk lege dersom du får mer kraftige symptomer, er rådene.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse