fbpx Stiger 40 000 i lønn når sykehjem går fra privat til kommunalt Hopp til hovedinnhold

Stiger 40 000 i lønn når sykehjem går fra privat til kommunalt

LØNN: Sykepleier ved Uranienborghjemmet Oda Thorsen Odberg får en betydelig lønnsøkning når arbeidsplassen går fra å være privat til å bli kommunal til sommeren.  Foto: Camilla Klungland Ousdal

I sommer går Aleris' kontrakt ut på Uranienborghjemmet og sykehjemmet blir kommunalt. Da får sykepleier Oda Thorsen Odberg betydelig stigning i lønna om kommunen gir samme betingelser som til andre sykepleiere.

For tiden streiker over 50 sykepleiere i private institusjoner. Fanesaken til Sykepleierforbundet er at de privatansatte sykepleierne skal ha like vilkår som dem i kommunal sektor.

Arbeidsgiversiden, det vil si NHO Service og Handel, mener vilkårene er minst like gode

Om kommunen gir samme lønn som til andre sykepleiere i kommunal sektor etter forhandlinger med Norsk Sykepleierforbund (NSF), vil årslønnen til sykepleier Oda Thorsen Odberg stige med cirka 40 000 kroner, ifølge tall fra forhandlingsavdelingen i NSF.

– Stor stas å gå opp i lønn

I regnestykket til forhandlingsavdelingen i NSF tar de utgangspunkt i Odbergs lønn i dag og ny lønn når Uranienborghjemmet blir rekommunalisert, og med forbehold om at kommunen gir samme lønnsvilkår som andre sykepleiere i kommunal sektor. Dagens lønn er 407 535 kroner, og ny lønn på 450 700 kroner. Lønnsforskjellen er på 43 165 kroner. 

– Jeg trives veldig godt på arbeidsplassen min, og jeg er takknemlig for at jeg får beholde jobben, men det er stor stas å gå opp i lønn. Det er et betydelig lønnshopp for en ny sykepleier, sier hun.

Odberg ble ferdigutdannet som sykepleier våren 2017, og i september samme år begynte hun i 100 prosent fast stilling på Uranienborghjemmet.

Urettferdige forskjeller

Hun mener det er urettferdig at det er lønnsforskjeller mellom privat og offentlig sektor.

– Jeg syns det er viktig med lik lønn for likt arbeid. Vi gjør det samme i sykepleien i privat og kommunal sektor, sir hun.

Hun mener det er særlig urettferdig for dem med høy ansiennitet at automatisk lønnsstigning stopper etter seks år i privat sektor.

– De som har jobbet lenge, har mye erfaring som er gull verdt, sier hun.

Beskjed på medlemsmøte med NSF

Da beskjeden kom om at Uranianborghjemmet skulle bli kommunalt, kalte Odberg, som er hovedtillitsvalgt, inn til medlemsmøte. På møtet kom fylkesleder Line Orlund fra NSF, og hun fortalte blant annet om gjennomsnittslønna i kommunen.

– Da fikk vi et inntrykk av hva lønna ville bli. Alle som var på møtet, var veldig godt fornøyd, sier Odberg.

Hun mener streiken som pågår, er viktig for lik lønn for likt arbeid blant sykepleiere.

– Jeg tror ikke vi er gode nok til å kreve og forhandle selv. Vi er heldige som har forbundet som forhandler for oss og går i streik med oss, sier hun.

Hun anbefaler alle å tenke på lønn når man skal velge jobb.

– Jeg heier på dem som streiker for oss ute i kulda. Jeg er glad de tar den jobben, sier hun.

Forbauset om kommunen ikke gir samme lønn

Fylkesleder i NSF Oslo, Line Orlund, forteller at NSF skal forhandle med kommunen om virksomhetsoverdragelsen av Uranienborghjemmet, og at hun vil bli forbauset om kommunen ikke gir samme lønn som til alle andre sykepleiere i kommunen.

– Vi har god erfaring med kommunen. De er ryddige og opptatt av gode betingelser for alle, sier Orlund.

Hun forteller at Uranienborghjemmet var kommunalt for åtte år siden, før det ble privat.

– Da gikk de ikke ned i lønn, men lønnsutviklingen stoppet opp. Når de nå overføres til kommunalt igjen, så ser man lønnsgapet, illustrert ved Odas lønnshopp, sier Orlund.

Ansiennitet og tillegg

For sykepleiere med høy ansiennitet kan lønnshoppet bli enda større.

– De med høyere ansiennitet vil nok sannsynligvis gå opp enda mer i lønn enn Oda. I kommunen er det betydelig bedre lønnsbetingelser ved ansiennitet, sier hun.

En konkret forskjell er, ifølge Orlund, kvelds- og nattillegg.

– I Oslo kommune er det 40 prosent kvelds- og nattillegg. Det kan utgjøre mange tusenlapper for dem som jobber kveld. I privat sektor er det et kronetillegg på maks 56 kroner i timen, sier hun.

Lik lønn er en viktig sak i den pågående streiken.

– Det er på tide å sette ned foten. Vi kan ikke ha lavere lønnsutvikling i privat sektor. Sykepleiere i begge sektorer fortjener lik lønn for likt arbeid, sier Orlund.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.