fbpx Flysykepleier Bjørn Bjerkan fikk Marit Ribes Minnepris Hopp til hovedinnhold

Flysykepleier Bjørn Bjerkan fikk Marit Ribes Minnepris

Bjørn Bjerkan
PRISVINNER: Forskning og utviklingsdirektør i Stiftelsen Norsk Luftambulanse Ann Kristin M. Wiik overrakte prisen til Bjørn Bjerkan på Litteraturhuset i Oslo torsdag kveld. Marit Ribes enkemann Øystein Bø var også til stede på prisutdelingen. Foto: Nadia Frantsen

I 27 år har Bjørn Bjerkan vært med på å redde liv i luften som flysykepleier i Alta og som anestesisykepleier ved Hammerfest sykehus.

Flysykepleier Marit Ribe omkom 14. november 1989 i en ambulanseflyulykke ved Langfjelltind i Troms, på vei for å hente et livstruende sykt barn. Minnefondet ble etablert 9. juni 1992 av Marits foreldre, broren Harald, Stiftelsen Norsk Luftambulanse og enkemannen Øystein Bø.

Første prisvinner

Bjørn Bjerkan er den aller første som har mottatt Marit Ribes Minnepris.

– Det var stas. Jeg føler meg ydmyk, glad og overrasket, sier han til Sykepleien.

– Har du fått mange gratulasjoner?

– Ja. Telefonen har glødet i hele dag. Det er veldig hyggelig. Gratulasjonene har strømmet på fra alle typer helsepersonell. Jeg blir litt rørt.

I tillegg til heder og ære fikk han med seg en sjekk på 25 000 kroner.

– Hva skal du bruke pengene til?

– He-he. Det har jeg ikke bestemt ennå. Kanskje det blir noe fornuftig. Vi får se.

Inspirasjonskilde

I fjor ble fondet, etter avtale med Marit Ribes familie, slått sammen med Stiftelsen Norsk Luftambulanse. I dag utgjør det nesten 1 million kroner. Marit Ribes Minnepris er på 25.000 kroner og skal deles ut årlig til en person som har gjort en stor innsats innen flymedisin og akuttmedisin.

– Kjente du Marit Ribe?

– Nei, jeg traff henne aldri, men jeg har jo hørt mye om henne. Hun var en pioner på tidlig 80-tall og har vært en inspirasjonskilde for mange, sier han.

Ifølge kriteriene for prisen skal den gis til personer som har utvist særlig stort engasjement og utgjort en forskjell innen akutt og flymedisin.

Lang fartstid

I 27 år har Bjørn Bjerkan vært med på å redde liv i luften som flysykepleier og har i mange år jobbet ved luftambulansebasen i Alta. I tillegg til å redde liv i luften, jobber han som anestesisykepleier ved Hammerfest sykehus.

Bjerkan ble utdannet sykepleier i 1979, og anestesisykepleier i 1981. I alle disse årene har 65-åringen vært en aktiv pådriver for fag- og kompetanseutvikling.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.