fbpx 355 pasienter unødvendig operert Hopp til hovedinnhold

355 pasienter unødvendig operert

Dør inn til operasjonsstue.
IKKE ALLTID BEST: – Vi ser i sakene vi behandler, eksempler på operasjoner som ikke burde vært gjennomført fordi kirurgi ikke var den beste behandlingsløsningen for pasienten, sier direktør Rolf Gunnar Jørstad i NPE. Foto: Stig Weston

De siste fem årene har Norsk pasientskadeerstatning (NPE) utbetalt nær 140 millioner kroner til norske pasienter som aldri burde vært operert.

Til sammen 355 pasienter har fått erstatning i perioden 2013–2017 fordi de ble operert uten at det var nødvendig eller riktig.

De aller fleste sakene gjelder behandling i offentlig helsetjeneste.

Operasjonene førte til skader

56 prosent av pasientene er kvinner, 44 prosent er menn.

– Vi ser i sakene vi behandler, eksempler på operasjoner som ikke burde vært gjennomført fordi kirurgi ikke var den beste behandlingsløsningen for pasienten, sier direktør Rolf Gunnar Jørstad i NPE.

NPE har lagt vekt på om pasientene har fått skader de sannsynligvis ville unngått uten en operasjon.

Fikk fjernet eggstokkene

Blant pasientene som har fått medhold, er en kvinne som feilaktig fikk fjernet eggstokkene, og som dermed mistet muligheten til å få egne barn. En annen pasient fikk fedmekirurgi uten at det var godt nok grunnlag for det og mistet milten under operasjonen.

I fire av de 355 sakene førte operasjonene til at pasienten døde.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.