fbpx Sykepleiere anmelder sykehussjefer i Sverige Hopp til hovedinnhold

Sykepleiere anmelder sykehussjefer i Sverige

Bildet viser fasaden på Karolinska universitetssjukhuset.

Pasienter med kreft i lever og bukspyttkjertel måtte vente for lenge på operasjon. To døde.

– Det var dråpen som fikk det til å renne over for meg, sier Alexandra Ekengren, spesialsykepleier i Stockholms ambulansetjeneste, til Sykepleien.

Hun har anmeldt toppsjefene på Karolinska Universitetssjukhuset for medvirkning til andre menneskers død. 

Politiet har selv anmeldt 

Tirsdag skrev Läkartidningen at politiet på eget initiativ også har anmeldt sykehuset for samme forhold.

Det skjedde etter at politiet hadde lest det svenske helsetilsynet, Inspektionen for värd och omsorg, sin rapport om hendelsene.

– Jeg synes det er rart dette ikke allerede er blitt politianmeldt, sier Paul Beijnes i Stockholm-politiet til Dagens Nyheter [bak betalingsmur].

Avisen var den første til å skrive at tolv pasienter med kreft i lever og bukspyttkjertel måtte vente for lenge på operasjon sommeren 2017. For to av dem er det dokumentert at ventetiden gikk ut over deres helse.

Kreft i lever og bukspyttkjertel er svært alvorlige diagnoser, som skal opereres raskt. I Sverige er det satt en frist på 36 dager etter at diagnose er stilt.

Ble tilbudt hjelp, takket nei

Dagens Nyheter har også avdekket at Danderyd sjukehus utenfor Stockholm tilbød Karolinska hjelp for å kutte ventetiden, men Karolinska takket nei.

– Det er helt vanvittig, sier Alexandra Ekengren.

– To personer har dødd, og sykehuset er blitt tilbudt hjelp, men har takket nei.

Millioner til konsulenter

Ekengren forteller at det lenge har stormet rundt Karolinska Universitetssjukhuset, som fra 2016 flyttet inn i helt nye lokaler med ny organisasjonsform. Nybygget kostet mange milliarder mer enn budsjettert, og det er inngått avtaler som gjør at små utbedringer som må gjøres etter at lokalene er tatt i bruk, koster store summer.

Dagens Nyheter har skrevet at sykehusets produksjonsdirektør, som gikk fra stillingen sin for noen uker siden, siden 2011 har engasjert Boston Consulting Group til konsulentoppdrag til en regning på 257 millioner svenske kroner. Produksjonsdirektøren var få år tidligere selv ansatt i dette selskapet. Dagens Nyheter har avdekket at det mangler underlag for 57 av de 257 millionene. Dette er nå behandlet i en internrevisjon, som skal legges frem onsdag.

Alexandra Ekengren sier det er galskap å behandle dette internt.

– Dette er en politisak, sier hun.

Produksjonsdirektøren har også, ifølge Vårdfokus, benektet at Karolinska hadde køproblemer for kreftoperasjoner.

Jobber for å løse problemene

Sykehusdirektør Melvin Samsom har skriftlig meddelt Dagens Nyheter at han alltid er åpen for dialog og diskusjon, både internt og eksternt. Han fremholder at det jobbes intensivt med å løse utfordringene på sykehuset og at han ser frem til å motta rapporten fra sykehusets internrevisjon.

– Anbefalingene i den blir viktig i arbeidet med styring, oppfølging og prosesser rundt kostnader til ekstern støtte, skriver han til avisen.

Flere sykepleiere har anmeldt

Ekengren er engasjert i nettverket En annan värd er möjlig. Flere sykepleiere i nettverket har anmeldt toppledelsen på Karolinska, både for medvirkning til at pasienter har dødd og for regnskapsrot.

– Hvorfor engasjerer du deg?

– Som skattebetaler. Det er opprørende at offentlige midler blir brukt på denne måten. Og det er fælt at pasienter dør fordi de må vente på behandling. I Sverige betaler vi mye i skatt, og da forventer jeg ordentlige helsetjenester.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse