fbpx Sykehusleger under hardt press Hopp til hovedinnhold

Sykehusleger under hardt press

Helsepersonell som går bortover i en sykehuskorridor.
NÆRING: 45 prosent svarer de ikke får tilstrekkelig tid til å spise, og ifølge avisen er det da ikke snakk om matpauser, men tid til å tygge brødskiven. Foto: Tyler Olson - SimpleFoto, Mostphoto

Sykehuslegene har ikke tid til å spise eller gå på do og føler ofte de skulle vært flere steder på en gang. Det kommer fram i en ny undersøkelse. 

– Det er uttrykk for en ganske stor underbemanning, sier Christer Mjåset, leder i Yngre legers forening (Ylf), til  Klassekampen.

Ikke overrasket

Ylf som står bak undersøkelsen om sykehuslegenes arbeidsbelastning, og 3.000 medlemmer fra hele landet har svart. Mjåset er ikke overrasket over tallene fra undersøkelsen og beskriver situasjonen som «en ansvarsfraskrivelse fra arbeidsgiver».

Har ikke tid til dobesøk

45 prosent svarer de ikke får tilstrekkelig tid til å spise, og ifølge avisen er det da ikke snakk om matpauser, men tid til å tygge brødskiven. 14,5 prosent svarer at de i liten eller svært liten grad føler de kan ta seg tid til å gå på do når de har behov for det. Tar du med dem som svarer «i noen grad», er tallet 45 prosent.

41 prosent svarer at det ikke er tilstrekkelig hviletid etter vakt og at de ikke føler seg uthvilt før de skal på jobb igjen, og nesten 9 prosent sier at de har opplevd å ufrivillig sovne på vakt.

De yngste har det verst

– Situasjonen går ut over de unge uten faste stillinger, som må̊ ta flere pasienter, jobbe overtid og heller ikke får betalt for det. Det er en kortsiktig strategi for sykehusene for å holde budsjett. At én av ti sovner ufrivillig på vakt er ganske høyt. Vi kommer til å ta grep framover, sier Mjåset.

Les også: