fbpx 1 million barn dør årlig av lungebetennelse Hopp til hovedinnhold
Ny rapport fra Redd Barna:

1 million barn dør årlig av lungebetennelse

Bildet viser en mor med baby

Hvert minutt dør et barn under fem år av lungebetennelse i det Redd Barna kaller den nye globale epidemien. Dette tilsvarer en million barn i året.

Dette kommer frem i rapporten «Fighting for Breath», som Redd Barna i Storbritannia står bak.

Hvert år får over 150 millioner barn lungebetennelse. Rundt 98 prosent av tilfellene er i utviklingsland. Hvert tredje barn med lungebetennelse får ikke riktig behandling. Antibiotika kan forhindre 70 prosent av dødsfallene.

 

I rapporten kommer det frem at det dør flere barn av lungebetennelse enn malaria, diare og meslinger til sammen. De fleste barn har svakt immunforsvar som skyldes dårlig ernæring. Spedbarn er spesielt utsatt, fordi de ikke ammes de første månedene av livet.

– Nesten en million barn i året dør av lungebetennelse, selv om det kan behandles med en antibiotikakur som koster så lite som fire kroner. Kuren kan redde et barn som lider av lungebetennelse i løpet av tre til fem dager, sier generalsekretæren for det britiske Redd Barna Kevin Watkins i en pressemelding i forbindelse med lanseringen av rapporten.

Flest dør i Sør-Asia og Afrika

Sykdommen tok livet av 920 000 barn i 2015. De fleste dødsfallene skjer i Sør-Asia og Afrika sør for Sahara. Over 80 prosent forekommer blant barn under to år. Mange barn dør i løpet de første ukene etter fødselen.

– Amoxicillin er en type antibiotika som kan redde liv. Antibiotikakuren er ikke tilgjengelig i de landene som er hardest rammet, inkludert Tanzania og DR Kongo, sier Watkins.

Det er ufattelig at vi tillater at så mange liv går tapt av en sykdom vi har kunnskapen og ressursene til å bekjempe. Sykdommen fører til at sårbare må kjempe for pusten. Foreldrene deres må takle angsten og fortvilelsen ved å miste et barn, sier Watkins.
 

Suleka fikk hjelp

Typisk for ofrene er Suleka. Hun er 3 måneder gammel. Da moren kom til sykehuset, var Suleka så dårlig at uten akutt behandling kunne hun ha dødd. Heldigvis hadde legen til Suleka tidligere i sommer gjennomført kurset «Integrated Management of Childhood Illnesses» (IMCI) i samarbeid med Redd Barna, om hvordan diagnostisere og behandle lungebetennelse hos barn.

Ifølge rapporten «Fighting for Breath» er målet å redde en million liv i de neste fem årene. Redd Barna forsøker å immunisere 166 millioner i løpet to år. Og hjelpe 400 millioner mennesker over hele verden som er uten tilgang til helsevesen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse