fbpx – Viktig å kjenne seg selv når man skal hjelpe andre Hopp til hovedinnhold

– Viktig å kjenne seg selv når man skal hjelpe andre

Aud Oftestad

Pensjonert sykepleier og helsesøster Aud Oftestad har skrevet bok om livet sitt.

– En må være åpen for det man har gjennomgått i livet og bearbeide det, sier Aud Oftestad.

– Så kan en gå videre og bruke erfaringene slik en har nytte av.

Hadde to muligheter

I  Veien jeg gikk skriver Oftestad om livet fra hun var liten pike frem til hun fikk oppfylt sin store drøm: Å stå på scenen med Kringkastingsorkesteret. Da var hun 80 år.

– Jeg vokste opp i et pietistisk miljø og dro hjemmefra som 16-åring, forteller hun.

– Siden da har jeg klart meg selv, sånn som mange andre måtte på den tiden.

I hennes situasjon var det to muligheter: Gå lærerskole eller sykepleien. Hun valgte sykepleien og ble senere helsesøster. Det var en jobb hun også hadde personlig nytte av, siden hun fikk gå i veiledning.

– Å være profesjonell er viktig, understreker hun.

– Helsepersonell skal holde en nødvendig distanse, men ved å kjenne seg selv, ved å være på plass i den man er, så blir det lettere å hjelpe andre mennesker. Vi som jobber med mennesker må være på plass.

Gjorde det beste ut av det

Men om hun hadde vært ung i dag, ville hun ikke valgt sykepleie.

– Nei. Det var den veien jeg måtte gå, fordi det ikke var noe annet. Men jeg beklager det ikke. Jeg tenker det hadde vært fint om det hadde vært annerledes, men jeg godtar at det ble sånn og synes jeg fikk mye ut av den veien jeg tok.

Hun sier boken handler om livet slik det er, om håp, kraft og kjærlighet.

I Sykepleiens intervju med Oftestad i vinter, Oppvigler i det stille, fortalte hun også om livet som sykepleier, og om hvordan ugifte barselkvinner ble behandlet på 1950-tallet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse