fbpx Føflekkreft øker mest Hopp til hovedinnhold

Føflekkreft øker mest

Nærbilde av føflekk
ØKER: Føflekkreft er en av kreftformene med størst prosentvis økning den siste femårsperioden. Foto: Mostphoto

Nesten 33 000 nordmenn fikk kreft i 2016. Prostatkreft og brystkreft er kreftformen som rammer flest.

Risikoen for å bli rammet av kreft øker med alderen. I Norge rammes 36 prosent av alle menn og 30 prosent av alle kvinner av kreft før de fyller 75 år. I dag la Kreftregisteret frem statistikken for 2016. Tallene viser at 32 827 nordmenn fikk kreft i fjor. Prostatakreft og brystkreft er fremdeles kreftformene som rammer flest.

Vanligste kreftformer blant kvinner og menn

Her er de vanligste kreftformene for menn:

  • Prostatakreft
  • Lungekreft
  • Tykktarmskreft
  • Kreft i blære og urinveier

Her er de vanligste kreftformene for kvinner:

  • Brystkreft
  • Tykktarmskreft
  • Lungekreft
  • Føflekkreft

Føflekkreft og blærekreft øker

– For en del kreftformer ser vi likevel markante endringer, og fortsatt er føflekkreft en av kreftformene med størst prosentvis økning i denne femårsperioden sammenliknet med den forrige, sier direktør i Kreftregisteret, Giske Ursin i en pressemelding.

En annen kreftform som øker, er blærekreft hos kvinner.

– Tradisjonelt har menn blitt rammet i langt større grad enn kvinner, og selv om det er en økning for begge kjønn, er økningen kraftigst for kvinner, sier Ursin.

I 2016 fikk 1271 menn og 488 kvinner blærekreft.

En kjent risikofaktor for blærekreft er røyking, og røykevaner blant kvinner kan være en av forklaringene for økningen i blærekreft.

Røykevaner, og det at det blir stadig flere eldre kvinner med lang og tung røykehistorikk, er også en sannsynlig forklaring på at lungekreftratene for kvinner fortsetter å stige, mens toppen for menn ser ut til å være nådd, og ratene er på vei nedover.

Dystre lungekrefttall

I de fleste aldersgrupper har kvinner nå tatt igjen menn i den dystre lungekreftstatistikken, og nå er det bare blant de over 70 år at lungekreft opptrer hyppigere hos menn enn hos kvinner.

– Vi liker dårlig denne utviklingen. Helst skulle vi sett en utflating og nedgang hos begge kjønn, men foreløpig ser vi ikke noen tegn til det blant kvinner, sier Ursin,

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.