fbpx Nyutdannede sykepleiere vil jobbe i sykehus Hopp til hovedinnhold

Nyutdannede sykepleiere vil jobbe i sykehus

Helsepersonell som går bortover i en sykehuskorridor.

Forskere har fulgt nyutdannede sykepleiere over ti år. Selv om sykepleiere helst vil jobbe ved sykehus, går flere sykepleiere fra jobb i spesialisthelsetjenesten til helse- og omsorgstjenesten, enn motsatt.

Forskere ved Statistisk sentralbyrå (SSB) har fulgt ett kull nyutdannede sykepleiere fra 2004 over ti år. Forskerne ville finne ut hvor sykepleierne ender opp, og hvor mange som forlater yrket.

LES OGSÅ: 1 av 5 sykepleiere forsvinner fra helsevesenet

Sykehus øverst på ønskelista

Studien viser at de fleste nyutdannede ønsker seg jobb på sykehus og rundt halvparten begynner å jobbe ved et sykehus, mens 40 prosent tar seg jobb i helse- og omsorgstjenesten. Spesialisthelsetjenesten blir sett på som et attraktivt sted å jobbe på grunn av større fagmiljø og bedre muligheter til videreutdanning og spesialisering for de nyutdannede.

– Likevel kan det se ut til at helse- og omsorgstjenesten er mer gunstig dersom andre faktorer vektlegges. For eksempel ønsker de fleste nyutdannede seg 100 prosent stilling selv om det er vanlig med flere deltidsstillinger for å klare å fylle en hel stilling, skriver forskerne.

 

 

Ti år etter

Etter ti år ser forskerne at frafallet fra spesialisthelsetjenesten er større enn i helse- og omsorgstjenesten (se tabell under). Andelen som ikke jobber i helsetjenesten, har økt gjennom perioden.

– Denne gruppa kan deles inn i to: de som ikke er i jobb, og de som jobber i andre næringer, skriver forskerne.

Frafallet fra helsetjenesten øker år for år

Spesialisthelsetjenesten og helse- og omsorgstjenesten mister en like stor andel sykepleiere ut av helsetjenesten hvert år. Likevel er nettoeffekten i helse- og omsorg mindre, for mange av dem som slutter i spesialisthelsetjenesten, begynner i helse- og omsorgstjenesten.

– Når vi sammenlikner jobbskifter mellom spesialisthelsetjenesten og helse- og omsorgstjenesten, viser trenden at flere gikk fra spesialisthelsetjenesten til helse- og omsorgstjenesten enn motsatt. Unntaket er det første året da flere gikk fra helse- og omsorgstjenesten til spesialisthelsetjenesten, skriver forskerne.

Samlet sett holder helse- og omsorgstjenesten seg relativt stabilt ved hjelp av de sykepleierne som kommer fra spesialisthelsetjenesten. Det betyr ifølge SSB-forskerne at helse- og omsorgstjenesten klarer å erstatte frafallet i større grad enn spesialisthelsetjenesten.

Annen forskning

Forskning viser at årsaken til at mange sykepleiere begynner i helse- og omsorgstjenesten, er mindre ubekvemme vakter, færre helgevakter, fleksibel arbeidstid, fast 100 prosent stilling og at arbeidsgiver kunne tilpasse vakter til den enkeltes livssituasjon. Tilpassede vakter inkluderer mulighet for kun å gå dagvakter eller kun nattevakter på grunn av omsorg for barn.

Vanligere å ha barn i helse- og omsorgstjenesten

At det stort sett er flere som bytter jobb fra spesialisthelsetjenesten til helse- og omsorgstjenesten enn omvendt, kan ha sammenheng med at en jobb i helse- og omsorgstjenesten lettere lar seg kombinere med omsorg for barn, tror forskerne.

– Våre tall viser at andelen sykepleiere som har barn er større i helse- og omsorgstjenesten enn i spesialisthelsetjenesten gjennom hele perioden. 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse