fbpx Hevder tidspress dreper Hopp til hovedinnhold

Ny forskning Hevder tidspress dreper

Bildet viser en klokke som skvises som en sitron.
SKVISES: Tid er ikke bare penger. Det er også liv. Foto: Mostphotos.com

Flere dør etter operasjon når sykepleiere ikke har nok tid til å utføre sine oppgaver, ifølge en fersk analyse av data fra over 400.000 pasienter

Pasientdødeligheten er høyere ved postoperative avdelinger der sykepleiere oppgir å ikke ha tilstrekkelig tid til pasientovervåkning, administrering av legemidler til riktig tid, smertelindring og andre sentrale oppgaver.

Dette ifølge en fersk analyse av data fra den store Nurse Forecasting in Europe-studien (RN4CAST). Funnene ble presentert i går, i en artikkel i tidsskriftet International Journal of Nursing Studies.

Hvis det ikke er nok sykepleiere på sykehusavdelingene, blir nødvendig pleie ikke utført, noe som setter folks liv i fare

Doktor Jane Ball

RN4CAST består av data fra 422.730 opererte pasienter over 50 år ved 300 sykehus i ni europeiske land, deriblant Norge.

Studien inkluderer også en spørreundersøkelse blant til sammen 26.516 sykepleiere ved de samme sykehusene.

– Ikke tilfeldig

Tidligere analyser av RN4CAST-data har påvist korrelasjon mellom pasientdødelighet og sykepleiebemanning.

– Det vår studie indikerer – sterkere enn noen tidligere undersøkelser – er at en slik forbindelsen ikke er tilfeldig, påpeker doktor Jane Ball ved Universitetet i Southampton, som har ledet arbeidet med den nye analysen.

– Hvis det ikke er nok sykepleiere på avdelingene, blir nødvendig pleie ikke utført, noe som setter folks liv i fare, utdyper Ball via EurekAlerts.com.

I den nye analysen har man også sett på kompetansenivået til de ansatte, og konkluderer med at risikoen for pasientdød er lavere der sykepleiere har utdannelse på bachelor-nivå, slik som i Norge.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.