fbpx Pasienter dør på grunn av økt arbeidspress Hopp til hovedinnhold

Pasienter dør på grunn av økt arbeidspress

Bildet viser en hånd med venekanyle i.

5 prosent av danske sykehusleger har opplevd at pasienter dør fordi de har det for travelt.

I en spørreundersøkelse avisen Berlingske har gjennomført i samarbeid med Yngre Læger og Overlægeforeningen svarer 178 av 3 349 danske sykehusleger at de i løpet av det siste året har opplevd at pasienter har dødd som følge av økt arbeidspress på avdelingen. Hver fjerde vet ikke om dette kan ha skjedd.

Nærmere halvparten av sykehuslegene opplever arbeidspresset i sin nåværende jobb som enten «helt uakseptabelt» (8,1 prosent) eller «uakseptabelt» (35,7 prosent).

Går utover kvaliteten

Legene ble også spurt om de i sin nåværende jobb har opplevd å måtte gå på kompromiss med kvaliteten i pasientbehandlingen på grunn av stort arbeidspress.

I undersøkelsen svarer 7 av 10 leger at det har skjedd. Vel 40 prosent svarer at dette skjer ukentlig, mens nærmere 20 prosent svar hver måned.

Videre mener mer enn halvparten at risikoen for å gjøre feil som kan medføre at pasienten dør er «meget større» (9,6 prosent) eller «større» (44,8 prosent) enn for fem år siden.

Driver ikke fabrikk

Et stort flertall (77,1 prosent) av medlemmene i Yngre Læger og Overlægeforeningen svarer at det økte arbeidspresset skyldes det såkalte toprosentkravet som offentlige sykehus er pålagt. Et krav som innebærer at sykehusene hvert år skal øke aktiviteten med 2 prosent.

– Denne ensidige fokuseringen på kvantitet er en barriere for bedre kvalitet. Sykehus er ikke en fabrikk hvor man kan kjøpe en raskere maskin for å øke effektiviteten, ifølge nestformand Lisbeth Lintz i Overlægeforeningen.

Bekymrete leger

Tre av fire sykehusleger opplever at de har for lite tid til pasientkontakt, og flere leger som Berlinske har snakket med er bekymret for utviklingen; blant dem formand for Yngre Lægers arbeidsmiljøutvalg, Jesper Brink Svendsen:

– Nylig hadde jeg en vakt hvor det var fire pasienter på fire forskjellige avdelinger med pusteproblemer på samme tid. Så jeg måtte løpe rundt og se til alle. Men det var kun et halvt minutt til hver. Heldigvis var ingen døende. Men det kunne fått alvorlige konsekvenser, fordi man ikke kan gjøre en fullstendig vurdering på 30 sekunder. Sannsynligvis skjedde det en eller annen form for overbehandling, fordi man medisinerer for sikkerhets skyld, sier han til avisen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse