fbpx Kort vei fra pupp til hjerte Hopp til hovedinnhold

Amming Kort vei fra pupp til hjerte

Bildet viser en kvinne som holder opp et hjerte nær brystet.
MELKEHJERTE: Mors hjerte ser ut til å ha godt av amming og ikke bare på et metaforisk nivå. Illustrasjonsfoto: Mostphotos

Amming kan redusere mors risiko for fremtidige hjertelidelser med opptil 20 prosent, hevdes det i ny studie.

Tidligere antakelser om ammingens positive langtidseffekter på, ikke bare barnets, men også mors helse blir styrket av en ny studie.

Hjertegod morsmelk

Forskere ved universitetene i Oxford og Beijing fant at mødre som ammet, fikk redusert sin egen risiko for hjertesykdommer og slag senere i livet med henholdsvis ni og åtte prosent.

Jo lengre man ga pupp, jo større var gevinsten.

Mødre som ammet i to år eller mer, kunne redusere sin risiko for de samme lidelsene med nærmere 20 prosent, og den største gevinst ble målt for hjertesykdommer.

Kinesiske kvinner

Analysen, som ble presentert i Journal of the American Heart Association denne uken, er basert på data fra nærmere 300 000 kinesiske kvinner, som er fulgt over en åtteårsperiode gjennom China Kadoorie Biobank-studien .

Det ble justert for andre risikofaktorer, som røyking, høyt blodtrykk, overvekt og diabetes, men forskerne påpeker at ammende mødre kan ha en større tilbøyelighet til helsefremmende atferd undersøkelsen ikke har tatt høyde for.

– Selv om vi ikke kan konkludere med at det er en direkte kausalitet her, så kan helsegevinstene vi ser for mor, være relatert til at stoffskiftet raskere normaliseres etter fødselen, kommenterer en av forskerne, Sanne Peters ved Oxford, via en pressemelding.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.