fbpx Fraråder å anbefale fennikelte til ammende Hopp til hovedinnhold

Fraråder å anbefale fennikelte til ammende

Bildet viser en gjennomsiktig kopp med te, omgitt av fennikel.

Fennikelte kan inneholde skadelige stoffer, og derfor bør helsepersonell ikke anbefale slik te til kvinner som ammer, konkluderer Relis.

Relis, som er regionale sentre for produsentuavhengig informasjon om legemidler, har gått gjennom forskning på bruk av fennikelte hos ammende. Sentrene er finansiert av det offentlige.

Ingen grunn til panikk

Fennikelte har vært kjent for å virke melkedrivende, og har derfor blitt anbefalt til nybakte mødre som sliter med ammingen. 

– Men det er ikke dokumentert at fennikelte har en slik effekt, opplyser farmasøyt Elisabeth Nordmo i Relis ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

– Derimot viser studier at et stoff i fennikel, estragol, har gentoksiske og kreftfremkallende egenskaper når det er gitt til dyr i store doser. Så når det mangler dokumentasjon på at fennikelte har effekt og studier antyder at slik te kan ha en skadelig effekt, fraråder vi helsepersonell å anbefale slik te.

Men hun presiserer at det ikke er noen grunn til panikk dersom man har drukket fennikelte som nybakt mor.

– Dette er et faglig råd basert på en føre var-tankegang.

Kolikk

Det europeiske legemiddelverket (EMA) advarte for noen år siden mot å gi fennikelte til barn under fire år. Slik te har vært brukt for å lindre luftplager og kolikk. Riktignok var dosene estragol gitt i dyreforsøk store, og det er ikke kjent om stoffet oppfører seg på samme måte i mennesker som i dyr. Likevel valgte EMA for sikkerhets skyld å fraråde fennikelte til små barn. Dette har også Relis fulgt. Tidligere i år frarådet også de fennikelte til små barn. Og nå følger de altså opp med å fraråde fennikelte til ammende. Også dette i tråd med EMAs anbefalinger.

Mye usikkerhet

– Vi har hatt en del henvendelser om fennikelte, både fra ammehjelpere, leger og apotek som selger dette produktet, forteller Tone Westergren, seksjonsleder for Relis Sør-Øst.

– Også en del helsestasjoner har vært usikre på hvordan man skal bruke denne teen. Hvis man ser på vanlig anbefalt dosering til barn, så er det snakk om en eller to teskjeer til spedbarn, men te er gjerne noe man drikker mye av. Vi tenkte det er ugreit hvis folk ikke oppdager at det er svært små doser som er foreslått til barn, når vi vet at innholdet kan ha en skadelig effekt. Samtidig fant vi heller ingen dokumentasjon på at fennikelte har noen effekt, verken at det er melkedrivende eller at det skal lindre luftplager. Så da mener vi at dette er noe som helsepersonell ikke bør anbefale.

Må tenke kritisk

Også hun presiserer at det ikke er grunn til å dramatisere.

– Som alle andre ting, må man vurdere risiko opp mot nytte. Er det noen som har hatt kjempegod effekt av fennikelte og mener det er det beste som hjelper, så kan det være greit å bruke. Men at helsepersonell går ut med et bredt råd om at fennikelte er bra ved ammeproblemer, mener vi er problematisk.

Hun ser at det kan være noen praktiske utfordringer ved å fjerne rådet. For eksempel er fennikelte med i nesten alle veiledninger om amming.

– Samtidig viser dette at vi må tenke kritisk: Hvorfor anbefaler vi dette? Når det gjelder ammete, har vi altså ingen dokumenterbar grunn, påpeker hun.

Og hvor rådet egentlig kommer fra, er vanskelig å vite. Antakelig er det et kjerringråd.

– Det vi vet, sier Westergren, er at teorien om at fennikelte er melkedrivende, ikke er et norsk fenomen. Det er kjent over hele verden. Sånn sett er det litt rart at det ikke har vært undersøkt nærmere.

Mattilsynet skal svare

Relis kommer med faglige råd om legemidler. Næringsmidler er det Mattilsynet som har ansvar for. Relis og Nasjonalt kompetansesenter for amming ved Oslo universitetssykehus har derfor spurt Mattilsynet om deres syn på saken, men ikke fått svar.

Mattilsynet sier de vil svare om kort tid. Marie Louise Wiborg, seksjonssjef for fremmedstoffer og EØS, sier dette:

– Generelt kan vi si at det er produsenten av et næringsmiddel som er ansvarlig for at produktene de omsetter er trygge. Når Mattilsynet advarer mot matvarer til spesifikke grupper, er det basert på kunnskap og risikovurderinger. Vi vurderer nå informasjonen vi besitter i dag, og om det eventuelt er behov for å innhente mer kunnskap.

Og fersk fennikel?

Så hva med fersk fennikel, kan det også være skadelig?

Relis sine nettsider er det publisert et spørsmål fra en farmasøyt som lurer på om gravide og ammende kan spise fersk fennikel. Relis påpeker at det ikke fins studier på gravide og ammende og fennikel, og at europeiske legemiddelmyndigheter anbefaler at de bør eksponeres for fennikel i minst mulig grad.

Tone Westergren sier hun vil anta at det er begrenset hvor mye fersk fennikel man klarer i få i seg, men at det virker fornuftig å ha et lavt eller moderat inntak.

– Det virker overdrevet bekymret å si nei til alt, sier hun.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse