fbpx Derfor slutter noen å amme tidlig Hopp til hovedinnhold

Derfor slutter noen å amme tidlig

Nærbilde av en diende baby.
FULL PUPP: Svenske forskere har gjennomgått en rekke studier for å se hvilke faktorer som får enkelte kvinner til å slutte å amme før det har gått seks måneder. Illustrasjonsfoto: Mostphotos.com

Mors alder og utdanning, men også fødemetode og permisjonslengde, kan påvirke når hun slutter å amme, ifølge svenske forskere.

Da Helsedirektoratet presenterte en ny Nasjonal faglig retningslinje for spedbarnsnæring i fjor, ble det åpnet opp for mer individuell tilpassing enn tidligere.

Den generelle anbefalingen er likevel fremdeles at barn bør fullammes de første seks månedene og dessuten få morsmelk ut første leveår, ved siden av annen mat. Mange mødre avslutter likevel ammingen langt tidligere, av ulike årsaker.

Oppsummert ammeforskning

Nå har tre sykepleiere knyttet til Universitetet i Malmö, gått gjennom tilgjengelig forskning på feltet gjennom å analysere 27 relevante, vitenskapelige artikler. Deres funn ble nylig presentert i en artikkel i tidsskriftet Scandinavian Journal of Caring Sciences.

Forskerne konkluderer med at ung alder, lav utdanning og det å returnere til arbeidslivet innen tolv uker etter fødselen, er faktorer som til en viss grad kan bidra til at mødre avslutter ammingen tidligere enn anbefalt.

Også lav egenproduksjon av morsmelk eller det å føde ved hjelp av keisersnitt kan gi utslag, men sammenhengen beskrives som relativt lav.

Målrettete intervensjoner

Artikkelens førsteforfatter, doktorgradsstipendiat Elisabeth Mangrio, oppfordrer nå helsepersonell til å gjennomføre mer målrettete intervensjoner mot mødre som ansees å være i risikosonen for å amme mindre enn anbefalt.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.