fbpx LO og NHO sparket i gang lønnsoppgjøret Hopp til hovedinnhold
Lønnsoppgjøret 2017:

LO og NHO sparket i gang lønnsoppgjøret

LO og NHO er enige om at utfordringene norsk økonomi står overfor, tilsier et moderat lønnsoppgjør. Men et nytt nulloppgjør er ikke aktuelt, varsler LO. 

Årets lønnsoppgjør ble formelt innledet da LO overleverte sine krav til motparten NHO mandag. LO-leder Gerd Kristiansen og NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund gjorde unna det tradisjonelle håndtrykket i ekspressfart i NHOs lokaler.

– Vi er veldig samstemte og enige om bakteppet, sier Skogen Lund, og understreker behovet for et "balansert oppgjør".

– Jeg er ikke uenig i det Kristin Skogen Lund sier. Vi er alle opptatt av at vi ikke på noen måte skal sette industrien vår i fare. Det betyr at vi også i år må ha et moderat oppgjør, sier Kristiansen til NTB.

Men like enkelt blir det neppe når forhandlingene virkelig starter. Fjorårets oppgjør ble nemlig begredelig for arbeidstakerne, som opplevde at prisveksten spiste opp hele lønnsoppgjøret – og vel så det. Fasiten ble 1,2 prosent reallønnsnedgang.

– Ikke null

LO er derfor klar på at det ikke er aktuelt med et like magert oppgjør som i 2016.

– Vi kan ikke kjøre nulloppgjør år etter år. Arbeidstakerne må ha sin del av det lille som vi vet er der til fordeling, sier Kristiansen.

Hun understreker at "moderat ikke nødvendigvis betyr null".

– Noe må vi få til. Vi har store grupper som det er lenge siden har hatt en reallønnsutvikling.

NHO har på sin side anmodet om et "ytterst moderat" oppgjør på under 2,5 prosent, ikke minst av hensyn til konkurranseutsatt industri.

– Vi må ha et oppgjør som ender under det som er estimert for våre handelspartnere. Vi kan ikke øke dette lønnsgapet, som allerede er stort, sier Skogen Lund til NTB.

Estimatet for kostnadsvekst hos Norges handelspartnere er 2,5 prosent, ifølge NHO.

– Oljenedtur ikke over

Både LO og NHO hadde redegjort for sine posisjoner allerede før mandagens formelle forhandlingsstart.

Bakteppet for årets oppgjør er at norsk økonomi er i bedring etter to-tre turbulente år med oljeprisfall og svikt i oljeinvesteringene.

– Det er riktig, men oljenedturen er ikke over. Vi ser at det som holder arbeidsmarkedet oppe, er offentlig og skjermet sektor. På tross av at kronekursen har gått ned og vi har fått styrket konkurranseevne, går eksporten ned. Det konkurranseutsatte næringslivet klarer ikke få til den veksten vi trenger, sier Skogen Lund.

Kristiansen mener det er et riktig virkelighetsbilde.

– Vi er samstemte om utfordringen, sier hun.

LES: Moderat eller ytterst moderat lønnsoppgjør

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse