Kampen om sykepleiere
Ansiennitet er blitt våpenet i kampen om sykepleierne. Er det rettferdig, spør Tanja Watnås.
Hvilken lønn vi får har tradisjonelt vært avhengig av minst to faktorer, hvilken utdanning vi har og hvilken ansiennitet vi opparbeider oss. Systemet har båret preg av en rettferdighetstanke. Tanken har vært at jo mere erfaring du har jo høyere lønn vil du motta. For sykepleiere vil forskjellen mellom null og ti års ansiennitet utgjøre rundt 70 000 kroner i året. Mye penger, men fortsatt rettferdig.
Rekruttere sykepleiere
Nå er situasjonen blitt snudd opp ned og rettferdighet er ikke lengere viktig, nå er det kampen om sykepleiere som er viktigst.
Mange kommuner sliter med å rekruttere sykepleiere. Denne mangelen har gjort at ansienniteten er blitt våpenet som lades for å sikre seg de nyutdannede sykepleierne. Rettferdighetstanken er dermed blitt snudd slik at vi i dag har et lønnssystem som faller heller urettferdig ut.
Uerfarne mer verdt?
Urettferdigheten blir ekstra synlig når man tenker seg en nyutdannet sykepleier møter til sin aller første arbeidsdag med en årslønn på 440 200 kroner. Der møter hun en engasjert og erfaren kollega med seks års ansiennitet og en årslønn på 397 700 kroner. Den erfarne sykepleieren, som villig deler alle sine kunnskaper og trygghet med den nyutdannede sykepleieren er altså mer enn 40 000 kroner mindre verdt enn sin usikre og uerfarne kollega. Dette er vel intet mindre enn urettferdighet i praksis?
0 Kommentarer