fbpx Norges høyest lønnete sykepleier Hopp til hovedinnhold

Norges høyest lønnete sykepleier

Sykepleier Julie Spånberg Husfloen i Engerdal.

For å sikre tilstrekkelig rekruttering, tilbyr Engerdal kommune i Hedmark sykepleiere landets høyeste lønn. Nyutdannete Julie Spånberg Husfloen (24) tjener like mye som en sykepleier med 10 års ansiennitet.

– Lønnen forteller noe om hvor verdifull du er for kommunen, sier sykepleier Julie Spånberg Husfloen (24).

I fjor sa hun opp en fast jobb i Elverum og flyttet til Engerdal. Nå er Julie assisterende avdelingsleder og den eneste sykepleieren i hjemmetjenesten – og Engerdal kommunes lavest lønnete sykepleier. Det til tross for at hun som utdannet sykepleier i 2015, ifølge tall fra Kommunal Rapport, tjener det samme som en sykepleier med 10 års ansiennitet: 435 800 kroner per år.

Grisgrendt

Det er kortere vei mellom furutrærne enn menneskene i Engerdal, som teller mellom 1 200 og 1 300 innbyggere. Et kvarter utenfor kommunesenteret ligger Drevsjø. Der er veien kortere til Sverige enn til nærmeste by, og naboen i nord er Femunden.

I Coops gamle lagerlokale ligger biblioteket. Det er stengt i dag. Et stykke lenger sør ligger en klynge av tjenester; legesenter, frisør, Frivilligsentralen. Her ligger også helsehuset som er sentral for hjemmesykepleien og hjem for beboerne på Engerdal sykehjem.

At kommunen ligger et stykke utenfor allfarvei, forhindrer ikke at den har landets best lønnete sykepleiere. Kommunestyret i Engerdal vedtok i 2007 å lønne sykepleiere etter lønnsstigen til adjunkter. Spesialsykepleiere har samme lønnsstige som adjunkter med opprykk.

– Vi ville hindre fraflytting, så i utgangspunktet var dette et tilbud til våre sykepleiere som hadde 10 års ansiennitet i kommunen. Med årene har vi gått mer og mer over til å bruke det som rekrutteringsmiddel, sier enhetsleder pleie og omsorg i Engerdal kommune, Kristin Opgård.

Lønnen har en del å si for at jeg skal bli værende
Julie Spånberg Husfloen

Yrkesstolthet

Julie Spånberg Husfloen lot seg egentlig ikke lokke til Engerdal av pengene, men av kjærligheten. Hun vokste opp på Tynset og studerte i Elverum, men har besøkt familie i Engerdal gjennom hele oppveksten. Da hun fikk kjæreste i Engerdal og lønnen fristet, var valget ikke vanskelig.

– Lønnen har jo en del å si for at jeg skal bli værende her; det kunne ellers vært interessant å prøve andre ting. Jeg har blitt tatt godt imot, pasientene har vært positive til meg som ny sykepleier og jeg trives veldig godt. Jeg kan bo her for alltid, sier Julie.

Ansiennitet

Som nyutdannet sykepleier har hun fått et godt utgangspunkt. Hun tjener over 62 000 kroner mer i året enn hun ville om hun ble lønnet ut fra 0–2 års ansiennitet.

– Har du ikke lønn å lokke med, får du ikke folk hit. Vi har ikke et rikt kulturliv eller mange kafeer, men vi har penger og god arbeidstidsordning, slår enhetsleder Kristin fast.

Hun skal snart lyse ut en ny sykepleierstilling og er spent å se responsen. Hittil har ikke kommunen markedsført lønnsfordelene i spesielt stor grad.


Kompetanse

Til sommeren kommer to nye sykepleiere i fast jobb. I tillegg til høyere lønn, tilbyr nemlig kommunen også engerdøler stipend under utdanning.

– Da har de to års bindingstid hos oss etter endt sykepleierutdanning. I retur får de til sammen 90 000 kroner i stipend fra oss mens de studerer.

Kommunen har en veldig bevisst holdning til utflytting, og vil snu trenden.

– Hvis det fortsetter som nå, kommer vi til å være under 1 000 innbyggere i Engerdal i 2030. Da tvinges vi til å tenke nytt. Dette har fungert til nå, men jeg tror vi må fornye det for å fortsatt ha gulrøtter å lokke med. Vi kan ikke ligge på en hvilepute, sier enhetslederen.

Hun tror situasjonen hadde vært en helt annen hadde de ikke hatt de lokale lønnsføringene.

– Lønn er suksessfaktoren vår, og vi må passe på å være konkurransedyktige med nabokommunene våre. Flere av sykepleierne våre nærmer seg pensjonsalder, og da trenger vi nye. Heldigvis har vi et kommunestyre som verdsetter arbeidskraften.

Les også Sykepleien, lønn og lån.

Små forhold

Julie har alltid trivdes på små steder. Hjemstedet Tynset kan knapt kalles en metropol, men har fortsatt flere tusen innbyggere mer enn Engerdal. Likevel trives hun godt på sitt nye hjemsted, og hun har blant annet vært med på å starte opp fotballag.

– Tvillingsøsteren min er også sykepleier, men jobber på Hamar. Nå som jeg har flyttet til Engerdal, virker det som om det er interessant for henne også. Det er fint, ikke bare for min egen del. Jo flere sykepleiere, jo bedre blir fagmiljøet.

Selv om Julie tjener minst av sykepleierne, er hun ikke så opptatt av lønn. Kristin Opgård sier Julie kan stille godt i lønnsforhandlinger siden hun ikke er på samme nivå som de andre ennå. Det tar Julie helt med ro.

– Jeg synes det er vanskelig siden vi allerede tjener så godt, og det er sykepleiermangel oppi her. Høyere lønn er så klart en motivasjonsfaktor, og det er viktig å opprettholde en god lønn for at folk skal bli boende, men pasientene er viktigere enn lønnen, sier Julie.

– Penger snakker

– Dette tiltaket har fungert, men det er ennå tendenser til problemer med sykepleierbemanningen i Engerdal. Likevel tenker jeg med skrekk og gru på hvordan det ville vært om de ikke brukte lønn som rekruttering, sier fylkesleder i NSF Hedmark, Bente Irene Aaland.

I nabokommunen, Rendalen, hadde de et liknende tiltak, men det ble avsluttet i 2015 da sykepleierdekningen var god nok. Nå er bemanningen igjen lavere, og de står uten søkere til tre ledige stillinger.

– Jeg kunne tenke meg at flere kommuner gjorde som Engerdal. Sykepleiere er ikke grådige, men lar seg lokke av lønn – det er ikke bare mannsdominerte yrker som gjør det. Penger virker, sier Aaland. Hun mener man i fraflytningstruete kommuner må se på alle muligheter for rekruttering.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse