fbpx Sykehusstreiken skal avgjøres Hopp til hovedinnhold

Sykehusstreiken skal avgjøres

Tidenes lengste sykehusstreik ble avsluttet av regjeringen ved tvungen lønnsnemnd i oktober i fjor. Nå faller avgjørelsen i Rikslønnsnemnda.

Det er ikke kjent når selve kjennelsen kommer, men arbeidet med å fastsette den nye overenskomsten mellom arbeidsgiverorganisasjonen Spekter og Akademikerne innledes mandag klokken 13.

Strid om arbeidstid

Høstens streik ved sykehusene varte i fem uker. 628 ansatte ved 15 sykehus la ned arbeidet.

Striden handlet om legenes arbeidstidsordninger. Akademikerne krevde at dagens praksis med såkalt «rullerende arbeidsplan» tariffestes. Spekter anførte på sin side at arbeidsgiver har rett til å planlegge legenes arbeidstid, og at dagens avtale åpner for dette.

– Vi forventer at Rikslønnsnemndas kjennelse vil sikre arbeidstakerne et forsvarlig vern og følge opp intensjonene i den norske modellen om et tett og godt samarbeid mellom arbeidsgiver og tillitsvalgte, sier Rune Frøyland i Akademikerne helse. 

Ønsker kollektivt vern

Akademikerne mener at Rikslønnsnemnda ikke har kompetanse til å fastsette en ny tariffavtale med vide unntak fra arbeidsmiljøloven, uten at arbeidstakersiden er enig. 

– Vi gikk til streik i høst fordi vi ønsker at alle arbeidstakere i sykehus skal være omfattet av et kollektivt vern for hvor mye det kan jobbes. Dette er ikke bare viktig for de ansattes helse. Det er også avgjørende for pasientsikkerheten, sier Frøyland.

Dersom Rikslønnsnemnda skulle legge arbeidsgivers forståelse til grunn, vil det ifølge Akademikerne innebære at unntak fra arbeidsmiljøloven som fagforeninger har avtalt, aldri vil kunne trekkes tilbake. 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse