fbpx Liker å stikke Hopp til hovedinnhold
Min jobb som akupunktør

Liker å stikke

– Akupunktur krever presisjon og nøyaktighet.

Fakta
Lill Moestue, akupunktør

Arbeidsplass: Balderklinikken i Oslo

De fleste akupunktører i Norge etablerer egne klinikker, leier plass ved en tverrfaglig klinikk eller kombinerer det med annen helsefaglig utdanning. 

Utdanning: Bachelor i sykepleie, akupunktørutdanning

Jeg jobbet i flere år som anestesisykepleier på Rikshospitalet før jeg ble akupunktør. Som anestesisykepleier er jeg ikke redd for å stikke. Det er et arbeid som krever presisjon og nøyaktighet, og jeg liker det godt. Jeg hadde lenge følt meg tiltrukket av komplementærmedisin, men våget først å ta skrittet da jeg ble skilt. Som alenemor til to barn var det et stort skritt å ta, men omveltningen i livet mitt gjorde at jeg våget det.

Min bakgrunn fra anestesi- og akuttmedisin kommer godt med. Det hender det kommer pasienter hit som er veldig dårlige, da oppfordrer jeg dem til å ta røntgen, CT eller å oppsøke fastlege hvis de ikke allerede har gjort det. Min kliniske erfaring gir meg trygghet og kunnskap, og gjør det samtidig lettere for meg å tilegne meg annen kunnskap. Kinesisk medisin innebærer en helt annen måte å tenke på. Dette med yin og yang, i begynnelsen syntes jeg det var svært innviklet. Men etter hvert oppdaget jeg hvordan kinesisk medisin forklarer den menneskelige organisme og dens ubalanser og sykdommer på en god måte.

Som akupunktør lærer du en egen utspørringsteknikk som innleder behandlingen. Et slikt intervju gir innblikk i mange diffuse plager og symptomer som akupunktur kan lindre, men ikke alltid. Etter intervjuet følger jeg opp med vanlige timer. Jeg bruker vanligvis en halv time på hver pasient. Det første jeg gjør er å sjekke pasientens puls og tunge og bruker dette som et supplement til å stille diagnosen i kinesisk medisin.

Jeg legger stor vekt på samtalen, det opplever jeg at pasientene setter pris på. «Ingen spør meg om hvordan jeg har det», er det mange som sier. Under samtalen får jeg nyttig informasjon som bestemmer mine punktvalg i det videre forløpet. Jeg setter nålen gjennom huden med en rask bevegelse. Deretter jobber jeg en stund med nålen for å framkalle den rette nålefølelsen. Nålefølelsen kan oppleves som et lite støt, en stråle eller varme, og kan noen ganger være litt smertefull. Følelsen er viktig for å bevege energi i energibanene. Deretter ber jeg pasienten om å puste dypt og slappe godt av. De fleste ligger med nåler 30–40 minutter. Mange sovner, og de aller fleste slapper godt av.

Jeg opplever at akupunktur har god effekt på flere ulike tilstander. Mange med kroniske plager som allergi og forkjølelse blir friske, men fortsetter å komme for å forebygge plager. Jeg liker å jobbe med kvinner i menopausen og infertilitet. Forskning har vist at sjansen for å bli gravid øker litt med akupunktur. Jeg liker jobben fordi jeg er glad i mennesker. Jeg slutter aldri å fascineres over hvor forskjellige vi er.

Historien sto på trykk i Sykepleien nr. 5/2013.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Trine Strandenæs

cand.mag
1 year 5 months siden

Akupunktur kan gi mye. Selv har jeg vært så priviligert å få behandling over tid hos Lill Mostue. Takknemlig. Det er trist at mange som kunne ha god nytte av akupunktur ikke får dette - blant annet på bakgrunn av at dette er behandling som ikke dekkes av egenandelordning, og mangel på kunnskap og generelt manglende kompetanse på hvor stor nytte mange kan ha av behandlingen. Det sier noe at flere leger og sykepleiere, blant annet velger å ta bachelor i akupunktur. Det ene utelukker ikke det andre. Komplementær medisin bør få større plass i det norske helsevesen. Vi bør se til andre land som legger større vekt på akupunktur og såkalte alternative behandlingsformer. Mye menneskelig lidelse kunne vært unngått. En stor takk til alle de som videreutdanner seg innen ulike former for andre behandlingsformer, deriblant akupunktur. Dere gjør en viktig jobb. Takk dyktige Lill.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse