fbpx Nattmat for dagdyr Hopp til hovedinnhold

Nattmat for dagdyr

Nattarbeidere vil alltid prestere dårligere enn dagarbeidere. Kroppstemperaturen synker og forbrenningen likeså. Fordøyelsen går tregere, så hva er lurt å spise på nattevakt?

Klokketårnet ved hovedinngangen til Rikshospitalet lyser opp i mørket,
og urskiven viser 22.17. I trapperommet til D1, veien til Generell Intensiv i 4. etasje, pynter små bilder av naivistiske hus opp i glade farger. Døren durer og åpner seg inn til avdelingene. 


22.30: 9 på vakt 

– Ingen pleier å ta matpause før ved 01.00 tiden, sier Frank. 

Den grå luggen faller til siden og de kvikke øynene er imøtekommende. Han er driftsansvarlig sykepleier på Generell Intensiv 2 i natt. Identitetskortet rundt halsen forteller også at han er intensivsykepleier. Frank har jobbet 100 prosent nattevakt i 20 år.

– Tredelt turnus knekker de fleste. Det er lettere å bare jobbe natt. 

Nattrapporten er unnagjort og Frank småprater med Tine og Ragnhild som også er sykepleiere. Tilsammen er de 9 stykker på avdelingen fra 22.00–08.00. 

22.43: Tid til pause 

Inn på pauserommet står stolene rundt bordet tomme. Bare en sort ryggsekk med blå NSF-logo tar opp plass. Et fat med appelsinbåter og en hvit kaffekopp fyller bordet. 

Tine setter seg ned foran datamaskinen utenfor pauserommet. Det lyse håret faller ned over den todelte uniformsjakken. Aluminiumsfolie rundt matpakken brettes ut samtidig som hun skriver på tastaturet. En liten pause må hun ha fordi hun har tatt på seg et ekstra skift. Tine går tredelt turnus og er i gang med første av i alt tre netter. Første natt er værst. Det blir som regel døgning. Et stort glass rød saft og rundstykke med svett brunost smaker godt selv om maten skulle vært spist for noen timer siden.

Alle på avdelingen har en halvtimes pause i løpet av natta, og som oftest blir det tid til det, sier hun. Er det rolig og nok folk på vakt, kan de også få en powernapp på benken under vinduet i pauserommet. 

Rundt klokken 02.00–03.00 pleier Tine å ta pause. Da går det som regel i Fjordland-suppe og knekkebrød. 

Hun drikker vann eller saft, og klarer seg uten kaffe i løp av vakten. 

I veska har Tine som regel en sjokolade.

– Trenger ikke spise den, men den må være der i tilfelle.


23.05: Myk mat

I korridoren foran sengeposten står Ragnhild og vasker en seng. Det skarpe neonlyset i taket reflekteres i bildene som henger langs den hviteveggen. 
Hun jobber også tredelt turnus. Ragnhilds gode tips til mat om natten er matmuffins. 

– De metter – jeg vil ha noe mykt.

Muffinsen kan varmes i mikroen, og med noe grønt eller en frukt ved siden av blir det nattens lyspunkt. Ragnhild drikker mye vann i løp av natten. Så mye at det kan bli noen ekstra dobesøk når hun skal sove, men heller det enn å bli dehydrert. Brus er tillatt i helgene, og smoothie så klart. Hver natt.

På avdelingen har de Bixit-kjeks, som det går en del av, og særlig om pausene blir utsatt til morgenkvisten. Frukt får de fra hovedkjøkkenet, som kuttes opp i biter til felles glede.

23.45: Dagrytme på matinntak

Frank holder et hvitt kaffekrus i hånden. Han forteller at han ikke spiser mat i løp av natta. Men drikker kaffe gjør han.  Opptil åtte kopper i løpet av en vakt. Han kan drikke kaffe rett før han legger seg uten problem.


– Det er mange faste nattevakter som gjør som meg – unngår å spise noe i løp av nattevakten, sier han.

Forbrenning om natten

Kroppens døgnrytme påvirkes blant annet av lys og mørke. Snus døgnet i forhold til våketid og ­sovetid, følger kroppens syklus likevel døgnet på vanlig måte. Når kvelden og natten kommer, begynner stoffskiftet å roe seg ned. Ernæringsfysiolog Tine Sundfør sier til nettstedet Bramat.no at kroppstemperaturen faller tydelig ved 22-tiden og kroppen har sin laveste temperatur mellom klokken 02.00–05.00. Forbrenningen går langsommere, og kroppen går på lavbluss. Både ­hormoner og enzymer som er med på å bryte ned maten vi spiser, har også lavere aktivitet om natten enn om dagen. 


Fete og sukkerike måltider blir værende lengre i mage-tarm kanalen og i blodet før det ­suges opp i kroppen og kan ha flere negative konsekvenser for helsen vår enn om den sammen maten blir spist om dagen. De som ikke passer på hva de spiser om natten kan slite med forstoppelse, mageknip og diare. Resultatet kan være alvorlige sykdommer. Det er mer overvekt blant nattarbeidere enn hos dem som jobber om dagen. De får også et høyere blodfettnivå. Det er lurt å drikke vann regelmessig gjennom natten.

01.15: Fristes av søtt

– Du må bare forsyne deg med saft, te eller kaffe. 

Frank flytter seg fra kontorplassen bak avdelingsskranken og viser personalets lille kjøkkenkrok. Mugger med oppblandet saft, både gul og rød, hvite plastkopper, teposer og suketter. Alt står på et plastbrett med hvit bomullsduk. En kaffekanne står ved siden av. Det hvite kjøle­skapet og overskap er fylt opp med medbrakt- og fellesmat. Et skilt med store bokstaver forteller­ at alt som ikke merkes med navn og dato, blir ­kastet eller felles. 

På skapdøra henger et A-4 ark med oppskrift og fargebilde på scones. Frank forteller at noen unntak fra regel om nattespising har han. Hvis det bakes og blir servert vafler eller andre godsaker, klarer han ikke å si nei.

Frank går rundt hjørnet og viser legenes ­kjøleskap. Der ligger stabler med ferdigretter i sorte runde plastbokser. Legene får et måltid med varmmat som kan varmes i mikroen på grunn av sine 19-timersvakter.

01.30: Lader opp batteriene

Lyset i pauserommet er avslått. Ragnhild tar en powernap på treseteren i blått stoff. Hun avløses etter en stund av Tine som også trekker et lyseblått teppe opp til haka.

Det er stille i korridorene, og det føles ikke som om det står om liv og død inne på pasientrommene. Innimellom kommer noen grønnkledde farende forbi på to hjul. Flere av pasientene har én til én pleie.

02.10: Nei-mat er lov

Vinduet på pauserommet i 4. etasje er åpent, og lyden av natt brytes av helikopterlyd over ­taket. Lyset i rommet er på igjen. Ragnhild setter seg ned ved bordet. På den hvite papptallerkenen hun plasserer foran seg, ligger en panini fylt med ost og skinke. En flaske Coca-Cola zero setter hun ved siden av. Hun føler seg litt tatt på fersken med nei-mat, men innrømmer at gode vaner trenger planlegging. Det er ikke alltid tid til å lage myke matmuffins. 
Hun jobber også dobbelt skift i dag, så nattmaten var ikke gjennomtenkt. 

Med fjernkontrollen skrur Ragnhild på tv-skjermen oppe på veggen.

– Har vi tid, kan jeg få med meg en episode av en serie, som jeg aldri ville sett på hjemme. 

Helseråd

Ved henvendelse til Helsedirektoratet om gode råd til nattarbeidere, sier Henriette Øien at det er ekstra viktig å tenke på hva man spiser. Studier viser at nattarbeidere har større risiko for hjerte- og karsykdommer enn dem som jobber bare på dagtid. Unngå store og tunge måltider, velg grovt brød med pålegg, eventuelt salat med kylling, fisk eller egg. Grønnsaker og frukt, nøtter og yoghurt anbefales som mellommåltider. Spis heller mat som er rik på protein og fiber enn mat med mye sukker og fett. 

03.45: Pauselukt

På tv-skjermen flimrer en kjent reklamesnutt for ost. Det lukter jul i hele pauserommet. Tine har nå endelig matpause, og på bordet står en god porsjon risgrøt som har fått kaneldryss, sukker og smørøye. En liten papirpose med kanel ligger opprevet ved siden av, og selvfølgelig har hun et stort glass rødsaft som tilbehør.

Hun vet at magen reagerer annerledes på mat om natten enn om dagen.
Om hun tar hensyn svarer hun med et smil. 

– Ja og nei.

En yoghurt pleier hun å spise før hun går hjem til sengs. Sug etter tyngre mat på natta har hun ikke. Men hun husker én natt hun var med å lage indisk mat. Plutselig sto en av pasientene der med nesen til værs snusende etter duften. Og heldigvis var det nok til alle. 

Siste måltid

Ernæringsfysiolog Tine Sundfør sier til nettstedet Bramat. no at det anbefales å spise 2–3 timer før leggetid. Det kan for eksempel være en tallerken kornblanding med melk, eller en yoghurt og en frukt. Alternativt et par knekkebrød med pålegg og et glass mager melk. 

– Et lite måltid et par timer før sengetid kan faktisk bedre søvnkvaliteten, sier hun.

Melatonin er et hormon som skilles ut fra ­hypofysen når det blir mørkt og kan være effektivt i forbindelse med innsovningsproblemer. Et karbohydratrikt måltid kan øke den naturlige­ melatoninkonsentrasjonen i hjernen. Melk og yoghurt inneholder omtrent like mye protein som karbohydrater og i tillegg mye kalsium som øker omdanningen av tryptofan til melatonin.

04.14: Frokost neste 

De toarmede lampene sprer hvitt lys ut på brosteinen foran hovedingangen. Plassen er forlatt. Det suser fra Ringveien. Om noen timer går natten over i en ny dag, og frokost står for tur for de fleste. 
monica.hilsen@sykepleien.no

Tredelt turnus knekker de fleste. Det er lettere å bare jobbe natt.
Frank, intensivsykepleier
Erfaringer viser at mange tåler dårligere store måltider på kvelden og natten.
Tine Sundfør, ernæringsfysiolog, Bramat.no
Et lite måltid et par timer før sengetid kan faktisk bedre søvnkvaliteten.
Tine Sundfør, ernæringsfysiolog, Bramat.no

0 Kommentarer

Annonse
Annonse