fbpx Barn med hiv møtes hos Aksept Hopp til hovedinnhold

Barn med hiv møtes hos Aksept

Hos Aksept kan barn og unge med hiv møte likesinnete. Det har blitt noen magiske møter på høsttreffene våre, sier Stian Fjerdingen.

I oktober arrangerer Aksept høsttreff for sjette gang.

– Høsttreffet er et fristed for barna med hiv, der de kan være seg selv og ha det gøy. Det er litt leirskoleaktig, de er mye ute, de har karaoke – og de lærer om hiv. For veldig mange er det hemmeligheten deres.

– Hos oss kan de dele erfaringer, sier Stian Fjerdingen, sosialkonsulent i Aksept, som er et tilbud av Kirkens Bymisjon for alle berørte av hiv.

Les om "Ibra" som har hiv

– Det har blitt noen magiske møter, noen treffer for første gang andre med hiv. De kan etablere nettverk og utvikle egenkompetanse om hvordan de skal håndtere et liv som hivpositiv.

Høsttreffet skal være fra 6. til 9. oktober, og det er fortsatt mulig å melde seg på, opplyser Fjerdingen.

Får et språk om hiv

Barna kan tipse hverandre: Hva sier du hvis du skal sove over hos en venninne? Å kalle medisinen for vitaminer kan gjøre det enklere å leve med i hverdagen.

Fjerdingen skjønner at mange vil holde det hemmelig, for det er lite kunnskap om hiv blant folk:

– Men når det er hemmelig, får de ikke muligheten til å sette ord på dette. Her kan de få hjelp til å få et språk om hvordan de kan snakke om hiv. 

Seksuell rådgivning er også et tema.

– Vi er et supplement til oppfølgingen barna får på sykehus, og vi samarbeider med helsepersonell.

Kirkens Bymisjon har lavterskel for rådgivning. Helse- og sosialpersonell kan hospitere hos Aksept i to dager. Der kan de blant annet samtale om egen smittefrykt.

Sunne relasjoner

For smittefrykt er utbredt, også for helsepersonell:

– Folk vet ikke nok. De fleste har ikke møtt barn – eller voksne – med hiv. Mange blir bekymrete og redde, og de assosierer hiv med rusbrukere og homofile. Men hiv diskriminerer jo ikke – alle kan få det.

Høsttreffet gjelder for dem opp til 18 år. Men Aksept har også en gruppe for dem fra 18 til 28 år. Noen av dem er rollemodeller på høsttreffet for de yngre.

Aksept verken anbefaler eller fraråder anonymitet:

– Det er en reell risiko for å bli utsatt for mobbing når man har hiv, fordi samfunnet frykter hiv eller annerledeshet. Det er synd at de hivpositive må ta konsekvensen av det. Å ha gode relasjoner er bra for helsen. For noen er høsttreffene starten på det. Noen er åpne med familie og venner hjemme, andre ikke, sier Fjerdingen.

Han understreker at Aksept er et ressurssenter for alle som er berørt av hiv, også for dem som ikke bor i Oslo.

Les også: - Sønnen min har hiv

- Slik smitter hiv

Fraråder å være åpen om barn med hiv

Her kan de være seg selv og ha det gøy.
Stian Fjerdingen, Aksept

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse