fbpx Varsler «antibiotika-dommedag» Hopp til hovedinnhold

Varsler «antibiotika-dommedag»

Økende antall dødsfall som følge av antibiotikaresistente infeksjoner kan føre til lavere forventet levetid, advarer ny rapport.

Ifølge den engelske helsedirektøren, Sally Davies, dør 50 000 mennesker i Europa og USA hvert år av infeksjoner som ikke lenger kan helbredes med anitbiotika.

Hun betegner den økende antibiotikaresistens som en global trussel på linje med terrorisme og klimaforandringer.

Les: Longevity Bulletin: Antimicrobial resistance (AMR) (Issue 8)

Frykter levetidsreduksjon

«De framskrevne tallene er langt verre. Det er svært tenkelig – kanskje til og med sannsynlig – at den nåværende æra med kraftig levealdersforbedringer vil bli avløst av mange års levetidsreduksjon», skriver hun i forordet til rapporten som er utarbeidet av Institute and Faculty of Actuaries on antimicrobial resistance.

«Antibiotika-apokalypse»

Infeksjonssykdommer som tuberkulose og gonoré, som har vært svært lette å behandle, er igjen på vei til å bli en alvorlig trussel. Ifølge WHO er det årlig 480 000 tilfeller av multiresistent tuberkulose, hvorav 190 000 med dødelig utgang. Den multiresistente tuberkulosen krever to års behandling med antibiotika, som ikke finnes eller er for dyr i de fattige land, hvor sykdommen er særlig utbredt.

Uten antibiotika vil kirurgiske inngrep igjen bli potensielt livsfarlige, organtransplantasjon utenkelig og død i barselseng vil ikke lenger høre fortiden til. Lungebetennelse, som var en hyppig dødsårsak blant eldre i den før-antibiotiske tidsalder, kan igjen bli en dødelig sykdom, ifølge rapporten.

Les: Mirakelets tid er nesten forbi

Les: Resistens i praksis

Les: Handlingsplan for å redusere antibiotikabruk

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse