fbpx – Jeg bor gratis og sparer lønna for å reise Hopp til hovedinnhold
Vikar fra Danmark:

– Jeg bor gratis og sparer lønna for å reise

Bildet viser pasient Øistein Bakken og sykepleiervikar Kasper Vesterholm.

Kasper Vesterholm jobber på Søndre Borgen sykehjem gjennom bemanningsbyrå og vil bruke lønna til å reise til New Zealand og Asia.

Kasper Vesterholm (27) fra Aarhus i Danmark ble ferdig utdannet sykepleier i januar. I slutten av februar fikk han en telefon fra bemanningsbyrået Dedicare Nurse i Norge.
Var han interessert i ta noen akutte vakter på et sykehjem i Asker? 

130 m² i Bærum

Byrået kunne også tilby noe jobb til kjæresten som er pedagog. Dessuten fikk de gratis bosted, og reiseutgifter fra Danmark ble dekket. Et slikt tilbud ville han neppe få i Danmark. 
– Der krever vikarbyråene to års erfaring før du får engasjement, hevder Vesterholm.
De pakket raskt og reiste om kvelden. Klokken halv ett om natten låste de seg inn i den 130 kvadratmeter store leiligheten i villaen på beste Blommenholm i Bærum. Og klokken halv åtte morgenen etter var Vesterholm på sin første vakt på Søndre Borgen sykehjem i Asker.

Trives

– Jeg trives veldig godt her, sier dansken mens han steller den infiserte tåen som pasient Øistein Bakken har fått etter at en fotterapeut ble litt for ivrig med neglesaksen på den inngrodde tåneglen.
– Vi må ha en evaluering av fotpleieren, slår Vesterholm raskt fast.
– Hva sa du? Du snakker så fort, sier Bakken.
Vesterholm gjentar sakte og tydelig, og ­Bakken er enig.
– Jeg har nok med kreften, hjertesvikten, stomien og kateteret. Jeg trenger ikke dette også. Og jeg betalte jo 750 kroner for at hun skulle stelle beina mine, sier han og smiler.
Bakken er tidligere baker, og da han var like gammel som Vesterholm, hadde han 60 ansatte­ under seg. Nå er han på korttidsavdeling for å rehabiliteres etter at han svimte av på badet på grunn av blodtrykksfall. Heldigvis er kona ­fysioterapeut og kan hjelpe ham med øvelsene han må gjøre.

Dansk rugbrød

– De baker ikke lenger brød som vi gjorde før. Nå er det bare raskest mulig inntjening. Men skal du få godt brød, må du bruke­ tid. Jeg fortalte Kasper hvor jeg savnet ordentlig rugbrød her om dagen. Da tok han med seg en dansk skive hjemmefra og serverte meg ferdig påsmurt med dansk flagg. Den luktet aldeles nydelig!
– Ja, du bare luktet, du spiste ikke så mye, ­sier Vesterholm.
– Nei, det var dårlig med appetitten, men den har blitt litt bedre, sier Bakken.
Den velutstyrte leiligheten med wifi deler Kasper Vesterholm og kjæresten med en svensk hjemmehjelpsvikar som jobber i psykiatrien. Den har tre soverom, så det kan komme en vikar til. 
– Konkurransen om vikarer er stor, derfor er det vanlig at vikarbyråer tilbyr pendlerbolig sammen med jobben for dem som ikke har skaffet seg leilighet selv, sier Vesterholm.

ildet viser Kasper Vesterholm under lunsjen

Får hjemreiser

Dedicare Nurse dekker hjemreiser også.
– Hvor ofte får du dra da?
– Det kan man forhandle om. Jeg har ennå ikke vært hjemme, men jeg har tenkt meg en tur til en konfirmasjon i mai. Hadde jeg hatt mer ansiennitet, kunne jeg også forhandlet om lønnen.
– Hvorfor ble det akkurat Norge?
– Vi har begge god erfaring herfra: Som student jobbet jeg en sommer i hjemmetjenesten i Kristiansund for Dedicare Nurse, og kjæresten min har jobbet på Kvitfjell. 
Derfor hadde de snakket om at de kunne tenke­ seg å jobbe en stund i Norge for å spare penger til å reise.
– Jeg har vært i Israel og bodd et halvt år i Whistler i Canada hvor jeg gikk mye på ski og jobba i et rengjøringsfirma. Nå har vi lyst til å dra til New Zealand og Asia sammen, forteller Vesterholm.

Varierende lønn

Han jobber så mye han får, og i mars ble det jobb hver helg. 25 arbeidsdager og seks fridager. I april har det blitt lite, så han anslår at månedslønna kan variere fra 20 000 til 35 000 før skatt.
– Jeg får minstelønn som her er på 207 kroner i timen. Og så får jeg 100 prosent overtid på alt som er over 35,5 timer i uka.
Nå har sykehjemmet en ny anbudsrunde på ­fire nye vikarer. Vesterholm er spent på om ­Dedicare får tilslaget.
– Skulle jeg miste timer her, har jeg likevel en annen sikring ved å være i et vikarbyrå enn å være­ generell vikar. Da vil Dedicare kunne gi meg timer et annet sted uten at jeg trenger å fikse og ordne alt selv.
– Andre fordeler med å være vikar fremfor fast ansatt?
– Det gir mye erfaring på kort sikt. Jeg må være­ ansvarlig og si ifra når jeg er usikker på prose­dyrer og slikt. Og jeg må være flink til å tilpasse meg skiftet mellom ulike sykehjem med ulike atmosfærer. Jeg skylder dem som jobber her å ha ekstra gode antenner. Hvis man er en belastning, så kan det gå ut over pasientsikkerheten.
– Ingen ulemper?
– Det kan bli litt ustabilt med inntekten. Den siste uken har jeg bare hatt én vakt. Men det er jeg innstilt på, så da må jeg bare ha litt tålmodighet. Dessuten kunne jeg ha familien min på besøk når det var så rolig.

Bildet viser Kasper Vesterholm foran datamaskinen

Er brannslukker

Vesterholm sier en annen forskjell på å være vikar og fast ansatt er at de fast ansatte får et strukturert opplæringsprogram. 
– Jeg er mer en brannslukker. Skal det tas CRP etter en spesiell prosedyre, må jeg ta initiativet og spørre selv. Det samme gjelder administrative systemer, slik som journalsystemet Gerica. Det har jeg aldri sett før. 
Hjemme i Aarhus har Vesterholm og kjæresten fått leid ut sin egen leilighet til desember.
– Hva er planen så?
– Vi flytter nok hjem til leiligheten igjen. Etter hvert blir det kanskje barn på oss, og da kunne jeg tenke meg en fast jobb i Danmark. Det er der vi har familien og nettverket vårt. Denne vikartilværelsen ser jeg på som en litt eventyrlig periode av livet mitt, sier Vesterholm.

Les hele Bemanningsbyrå-tema

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse