fbpx 80 prosent vaksinerer seg mot hpv Hopp til hovedinnhold

80 prosent vaksinerer seg mot hpv

Illustrasjonsfoto av sprøyte og vaksine

De aller fleste barn og unge tar sine anbefalte vaksiner. Det gleder Folkehelseinstituttet som gir helseøstrene mye av ærene.

De aller fleste barn og unge i Norge tar de vaksinene som anbefales i barnevaksinasjonsprogrammet, melder Folkehelseinstituttets vaksinasjonsregister SYSVAK. 

- Det er gledelig at den positive trenden for vaksinasjonsdekning i barnevaksinasjonsprogrammet fortsetter. Alle de tre årskullene vi publiserer for i år har fått tilbud om vaksiner i en periode med mye debatt om vaksine i media, sier Sigrun Kongsrud, fagleder for SYSVAK på Folkehelsinstituttets nettside.

- Vi ser også i år en fortsatt positiv utvikling for vaksine mot humant papillomavirus (hpv) der nesten 80 prosent av jentene nå tar vaksine, sier Kongsrud.

Takker helsesøstrene

- Helsesøstrene gjør en formidabel innsats ute i kommunene, og dette gjenspeiles i den stabile og gode utviklingen vi kan se på den nasjonale vaksinasjonsdekningen. Vi vet at de har en travel hverdag med mange utfordringer og prioriteringer mellom viktige oppgaver. Vi ønsker å takke for det gode samarbeidet. Den nasjonale statistikken er resultat av godt samarbeid på alle nivåer, sier Kongsrud.

I 2015 har instituttet i samarbeid med Helsedirektoratet også gjennomført en undersøkelse via fylkesmennene i forhold til den enkelte kommunes utfordringer for god vaksinasjonsdekning.

Tilbakemeldingene bekrefter at utfordringene som påvirker vaksinasjonsdekningen primært er knyttet til de praktiske verktøyene som helsesøstrene er avhengige av; journalsystem, oppdatert og tilgjengelig folkeregister og god og stabil kommunikasjonen mellom journalsystem og SYSVAK.

Endringer i MMR-beregningene

Det er gjort en endring i beregningen av vaksinasjonsdekningen for MMR-vaksine for 16-åringer. Tidligere var man regnet som fullvaksinert med én vaksinedose MMR innenfor siste 9 år, mens man i dag krever to gyldige doser før fylte 16 år.

Statistikken for 2015 er derfor ikke direkte sammenlignbar med tidligere år når det gjelder MMR for 16-åringene (født 1999). I følge Folkehelseinstututtet (FHI) er det forklaringen på nedgangen på 3 prosent.

- Det er i praksis ingen endring i andel barn som har fått to doser MMR-vaksine, melder FHI på sine nettsider.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse