fbpx 80 prosent vaksinerer seg mot hpv Hopp til hovedinnhold

80 prosent vaksinerer seg mot hpv

Illustrasjonsfoto av sprøyte og vaksine
SKRYT: - Helsesøstrene gjør en formidabel innsats ute i kommunene, sier Sigrun Kongsrud. Illustrasjonsfoto: Colourbox

De aller fleste barn og unge tar sine anbefalte vaksiner. Det gleder Folkehelseinstituttet som gir helseøstrene mye av ærene.

De aller fleste barn og unge i Norge tar de vaksinene som anbefales i barnevaksinasjonsprogrammet, melder Folkehelseinstituttets vaksinasjonsregister SYSVAK. 

- Det er gledelig at den positive trenden for vaksinasjonsdekning i barnevaksinasjonsprogrammet fortsetter. Alle de tre årskullene vi publiserer for i år har fått tilbud om vaksiner i en periode med mye debatt om vaksine i media, sier Sigrun Kongsrud, fagleder for SYSVAK på Folkehelsinstituttets nettside.

- Vi ser også i år en fortsatt positiv utvikling for vaksine mot humant papillomavirus (hpv) der nesten 80 prosent av jentene nå tar vaksine, sier Kongsrud.

Takker helsesøstrene

- Helsesøstrene gjør en formidabel innsats ute i kommunene, og dette gjenspeiles i den stabile og gode utviklingen vi kan se på den nasjonale vaksinasjonsdekningen. Vi vet at de har en travel hverdag med mange utfordringer og prioriteringer mellom viktige oppgaver. Vi ønsker å takke for det gode samarbeidet. Den nasjonale statistikken er resultat av godt samarbeid på alle nivåer, sier Kongsrud.

I 2015 har instituttet i samarbeid med Helsedirektoratet også gjennomført en undersøkelse via fylkesmennene i forhold til den enkelte kommunes utfordringer for god vaksinasjonsdekning.

Tilbakemeldingene bekrefter at utfordringene som påvirker vaksinasjonsdekningen primært er knyttet til de praktiske verktøyene som helsesøstrene er avhengige av; journalsystem, oppdatert og tilgjengelig folkeregister og god og stabil kommunikasjonen mellom journalsystem og SYSVAK.

Endringer i MMR-beregningene

Det er gjort en endring i beregningen av vaksinasjonsdekningen for MMR-vaksine for 16-åringer. Tidligere var man regnet som fullvaksinert med én vaksinedose MMR innenfor siste 9 år, mens man i dag krever to gyldige doser før fylte 16 år.

Statistikken for 2015 er derfor ikke direkte sammenlignbar med tidligere år når det gjelder MMR for 16-åringene (født 1999). I følge Folkehelseinstututtet (FHI) er det forklaringen på nedgangen på 3 prosent.

- Det er i praksis ingen endring i andel barn som har fått to doser MMR-vaksine, melder FHI på sine nettsider.

Les også: