fbpx Sier nei til nye gigantsykehus i Oslo Hopp til hovedinnhold

Sier nei til nye gigant­sykehus i Oslo

Illustrasjonen viser et stort sykehus.

Foretakstillitsvalgte er skeptiske til planene om å bygge to gigantsykehus i Oslo. De vil heller bevare Ullevål som lokalsykehus.

Styret i Oslo Universitetssykehus (OUS) vedtok denne uken å oversende en plan til helse Sør-Øst som tar sikte på en kraftig utbygging av sykehusmassen på Gaustad.

Løsningen på Gaustad, som ligger vest i Oslo skal inneholde både en utbygging av Rikshospitalet som regionsykehus – og et nytt lokalsykehus som skal erstatte Ullevål sykehus. I tillegg ønsker styret å bygge et nytt lokalsykehus på tomten til gamle Aker sykehus. Dette skal bli sykehus for de østlige bydelene.

Jager nye løsninger

OUS er i dag et sykehus fordelt over hele 70 adresser og om lag 185 bygninger. Mer enn trefjedre-del av bygningene er gamle, og en fjerdedel av den totale bygningsmassen på 1 million kvadratmeter, er fredet. Vedlikeholdsetterslepet er enormt. Styret i OUS er derfor på desperat jakt etter nye løsninger. Oslos befolkning vil øke med 200 000 personer de neste 15 årene. Det haster derfor å lande en konkret plan, for nye sykehus har en tendens til å kreve lang planleggings- og byggetid. Normalt circa åtte til ti år.

Vil ha mer nyansert forslag

Da den nye planen for to gigantsykehus, samt en videre satsning på Radiumhospitalet for kreftbehandling, ble diskutert i styret, var det klart at både Legeforeningen og Sykepleierforbundets representanter var skeptiske til planene for Gaustad.

Foretakstillitsvalgt Svein Erik Ursrømmen i NSF sier til Sykepleien at man hadde ønsket seg et mer nyansert målbilde i planene, og at alternative løsninger burde vært bedre utredet og vurdert i planen.

- Vi synes ikke at det er noen god ide å legge ned Ullevål som lokalsykehus, mener Urstrømmen.

- Sykehuset har viktige funksjoner både som lokal-, område- og regionssykehus i dag, samt et relativt nytt multitraume-senter. Vi er også redde for at vedtaket om å bygge et gigantsykehus på Gaustad vil bli alt for kostbar. OUS tar derfor en betydelig risiko når de anbefaler nettopp denne løsningen for Helse Sørøst, sier han.

- En mer realistisk vei å gå er en delt løsning mellom Rikshospitalet og Ullevål, og et fremtidig lokalsykehus på Aker i tillegg.

- Ute av kontroll

Også Legeforeningens foretakstillitsvalgt Aasmund Bredeli mener at det ikke er ønskelig med en gigantutbygging på Gaustad.

- Jeg tror ikke delvis samling på Gaustad og lokalsykehus er realiserbart innen de rammene vi har til rådighet, uttaler Aasmund Bredeli til VG.

Han mener at prosessen er er «ute av kontroll» og frykter at prosessen vil stanse opp fordi det ikke vil være penger nok til å bygge så stort.

Oslos nye byrådsleder Raymond Johansen er derimot godt fornøyd med vedtaket til OUS. Hovedstaden kan, hvis planene går gjennom, få tilgang til Ullevål som en helt ny bydel med muligheter for mange nye sentrumsnære boliger. Dessuten vil et nytt sykehus på Aker bli et godt tilbud til pasientene i Groruddalen, mener Johansen.

Formelt utbyggingsvedtak gjøres av Stortinget etter fremlagt forprosjekt, tidligst våren 2017.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse