fbpx – Ingen kvikk fiks å få syriske sykepleiere i jobb Hopp til hovedinnhold

– Ingen kvikk fiks å få syriske sykepleiere i jobb

Unio-leder Anders Folkestad

– Flyktningers utdanning må kartlegges, men på en fornuftig måte. Det er lett å komme med slagord, sier Anders Folkestad.

 

NHO og LO har tatt til orde for å få kartlagt kompetansen til flyktninger på norske asylmottak. Nokut er beredt til å dra ut i asylmottakene så snart det er ønskelig.

– Hva synes du om å kartlegge flyktningers utdanning snarest mulig?

– Det må gjøres. Men på en fornuftig måte, sier Unio-leder Anders Folkestad.


– Krevende å kartlegge

– To ting er helt avgjørende for å få til integrering: Lære norsk og komme raskt i arbeid. Det tilsier at kartlegging er viktig som ett element i integreringsstrategien.

Han påpeker at det er flyktningene som har fått opphold, eller mest sannsynlig vil få det, som bør prioriteres ved en kartlegging.

– Dette er ingen kvikk fiks. Vi vet jo hvor krevende det er å kartlegge kompetanse på norske arbeidsplasser. Det vi nå står overfor er langt mer komplisert. Husk at dette ikke bare dreier seg om de med høyere utdanning, påpeker Unio-lederen.

– Det kan være lett å komme med slagord, og siden kritisere det offentlige byråkratiet for at det går for tregt, slik NHO gjerne gjør.


– Må gå andre veier inn i arbeidslivet

– Sykepleiere eller lærere fra Syria – det er ikke gjort på en blunk å få dem i arbeid?

– Nei, det kan godt hende de må gå andre veier inn i arbeidslivet før de kan praktisere faget sitt i Norge. Det har blant annet med språk og kultur å gjøre. I tillegg handler det om lover, regelverk og kvalitetskrav, minner Folkestad om.

Han legger til at både relevante myndigheter og partene i arbeidslivet må involveres for å gjøre dette effektivt og målrettet.
 

Tror gode historier om syrere vil komme

– Hva ser du for deg om fem år?

– Vi vet fra tidligere at yrkesdeltakelsen blant flyktninger og innvandrere er en god del lavere enn for nordmenn. Særlig gjelder det kvinner, sier Folkestad.

– Men hvis vi lykkes med språk, integrering og arbeid, tror jeg vi kan se ganske mange, særlig syrere, fortelle gode historier om fem år. Det skulle ikke forundre meg om vi vil treffe sykepleiere og ingeniører med bakgrunn fra Syria, sier en optimistisk Unio-leder.

LES OGSÅ:

Kan denne sykepleieren bli en fremtidig kollega?
To ting er helt avgjørende for å få til integrering: Lære norsk og komme raskt i arbeid.
Anders Folkestad, Unio-leder

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse