fbpx Byen hvor "Gud har slått seg ned" Hopp til hovedinnhold

Byen hvor "Gud har slått seg ned"

Bildet vkiser Kirkenes

I uke 41 kom det like mange asylsøkere til Sør-Varanger kommune som om Oslo skulle fått 3 240 per dag. Helsepersonellet i Kirkenes jobber på spreng. Nå trør kolleger i Hammerfest til.

– I Kirkenes har Gud slått seg ned og velsignet dere. Jeg kommer aldri til å glemme denne byen, sa en av flyktningene til sykepleier og NSFs hovedtillitsvalgt ved Finnmarkssykehuset, Klinikk Kirkenes, Tor Arne Johansen, da han på aftenvakten den 6. oktober tok en tur innom røntgen og lab-avdelingen og ble møtt av et lite hav av mennesker, hovedsakelig fra Syria.

Stolt

"Jeg er stolt av arbeidsplassen min og mine kolleger som ofrer fritida si til innsats for mennesker i nød. Det som ga meg nærmest gåsehud, var smilene og latteren midt i den sorgen de fleste kanskje føler, sorgen over tap, sorg for sitt land de følte det var nødvendig å forlate, sorg over sin egen maktesløshet. Midt oppi elendigheten er mine kolleger, smilende, åpne og klare til innsats for det de mener og tror på, å komme i møte et menneske i en situasjon der det har behov for omsorg, forståelse og sympati," skrev Johansen på facebooksiden sin denne kvelden.

 

Bildet viser blodprøvetaking av asylsøker

 

Rekord forrige mandag

Siden har strømmen av flyktninger bare fortsatt inn i den lille finnmarksbyen som ligger like langt øst som St. Petersburg og like langt fra Oslo som Italia. De tre siste ukene har det nærmest vært unntakstilstand der. Det er som om Schengengrensen i nord nettopp er oppdaget.

Mandag 12. oktober var det rekordpassering ved Storskog grensestasjon med 111 asylsøkere og migranter. Til sammen har det kommet 1 445 asylsøkere per 16. oktober, mot 20 i hele fjor. Kommunens store idrettshall Fjellhallen, er avsatt til transittmottak, og de som trener der har måttet finne andre arenaer.

Tilsvarer 3 240 per dag i Oslo

Stolt og imponert over sine kollegers arbeidsinnsats er også beredskapskoordinator og avdelingsleder ved akuttavdelingen på sykehuset, Geir Braathu. For å sette det hele i perspektiv, har han regnet litt på tallene. I uke 41 kom det 54 flyktninger per dag til Sør-Varanger som har rundt 10 000 innbyggere.

– For uke 41 er det like mange som om Oslo med 600 000 innbyggere skulle fått 3 240 per dag. Det er en alvorlig situasjon for et lite samfunn, sier han.

 

Bildet viser Geir Braathu

 

Intervju, blodprøve og røntgen

De mange flyktningene som norske regler sier skal helsesjekkes, krever stor innsats fra helsepersonellet i både kommunal- og spesialisthelsetjenesten. Det dreier seg om en intervjumessig helsesjekk som kommunens sykepleiere tar, samt sjekk for tuberkulose. Den gjøres både med blodprøver som sykehusets bioingeniører tar med noe hjelp fra sykepleiere, og to røntgenbilder som radiografene tar av alle over 15 år.

­– Røntgensvarene får de med en gang, noe som er viktig siden den smittsomme tuberkulosen sitter i lungene. Blodprøvene som kan vise tuberkulose andre steder i kroppen, sendes til Tromsø, og disse kan det ta lengre tid å få svar på, sier Braathu.

– Foreløpig har ingen av resultatene jeg har sett vist noe tuberkulosesmitte, sier smittevernlegen i kommunen, Drude Bratlien den 16. oktober.

200 dollar for et sykkelvrak

Bildet viser fire irakiske menn

Det store flertallet som har kommet over Storskog i det siste har vært syrere, men det kommer også andre. Torsdags ettermiddag treffer Sykepleien fire forventningsfulle unge gutter på luftetur i de høstkalde bygatene. De er opprinnelig fra Irak, har bodd i Kuwait og studert i Russland og snakker fire språk: Arabisk, persisk, russisk og engelsk.

– Jeg kommer til å lære meg norsk kjempefort, sier Nayef entusiastisk.

De kom kvelden før, og vil kjøpe seg tøfler for å ha inne i den kalde Fjellhallen som bare holder 18 grader. Nayef skal ta ut penger fra minibanken og spør om han kan ta de ut i euro.

Sykepleien forklarer at han må betale med norske kroner. Han vet ikke hvor mye en norsk krone er, og vi gir en sammenligning med dollarkursen. Han tar ut 200 kroner, og kameratene jubler. Nå skal det bli tøfler!

De har spart lenge for å få råd til flyreisen.

– I tillegg måtte vi betale 200 dollar hver for en ødelagt gammel sykkel så vi kunne trille bagasjen de 50 meterne inn i Norge mens vi gikk ved siden av. Det er den dyreste sykkelturen jeg har hatt i mitt liv. For noen dumme regler dere har, flirer Nayef og forklarer at de russiske reglene ble sagt å være norske av russeren de kjøpte syklene av.

Fem timers kveldsskift

Senere samme dag blir det igjen folksomt i resepsjonsområdet på sykehuset i Kirkenes. 65 menn, kvinner og barn kommer i buss fra transittmottaket i Fjellhallen i sentrum. En tolk springer ut og inn mellom undersøkelsesrommene og venterommet. Ellers er stemningen rolig, folk smiler og sjekker mobiltelefonene sine. Det er gratis nett-tilgang på sykehuset.

Sykehuset har valgt å ta hovedtyngden av flyktningene om kveldene. På dagtid tas inntil 20 stykker. Foreløpig er det ikke noen faste kvelder, det tas fortløpende ved behov. Det er gjerne fem timers vakter per kveld fra 17:00 til rundt 22:00. De ansatte jobber frivillig overtid og refusjon for utgiftene sendes UDI. Foreløpig er de ikke ferdig forhandlet om hva beløpene per flyktning skal være, det blir klart på et møte til uka, ifølge Braathu.

­Lyser ut nye stillinger

– Alle de ekstra oppgavene har foreløpig ikke gått ut over ordinær drift og pasientbehandling ved sykehuset, forsikrer Braathu.

­ – Hvor lenge kan dere holde det gående personalmessig?

– Maks noen uker til. Det kommer an på hvor mange som kommer. Men til uka kommer en ny utlysning etter en til to radiografer, helsesekretær/bioingeniør til både røntgen og laboratorie samt helsesekretær/assistent til røntgen. Også Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) utlyste nylig fire stillinger for minimum tre måneder og mulighet for forlengelse i Kirkenes. De trenger personer som skal bistå asylsøkerne med informasjon og veiledning.

 

Bildet viser Tina Sætrevik

 

Ønsker mer forutsigbarhet

Enhetsleder for barn- og familieenheten i Sør-Varanger, Siw Inger Braaten, forteller at det til sammen er fire sykepleiere som deler på oppgavene i transittmottaket i Fjellhallen. Det er en flyktningesykepleier, et par fra sykehjem og en som er leid inn fra vikarbyrå.

– Vi må fylle på med helsepersonell der disse tas ifra, og jeg vet ikke helt hvordan dette har fungert ennå. Kommunen vil vurdere å lyse ut flere stillinger for å få mer forutsigbarhet både for de som jobber i Fjellhallen, og for kommunens helsepersonell. Transittmottaket ble stablet fort opp, og det er kommet flere flyktninger enn vi planla for, så dette må vi evaluere og vurdere på nytt nå, sier hun.

Nytt transittmottak

– Det store problemet her er at det går for sakte med å sende flyktningene videre etter at de har vært i transittmottaket, sier Braathu.

Sør-Varanger kommune har skrevet kontrakt med UDI om at de kan ha maks 150 asylsøkere i transittmottaket i Fjellhallen til enhver tid, og meningen er at de skal være videresendt etter to til fire dager. Dette tallet er for lengst sprengt, og kommunen har også benyttet hoteller for overnatting, både i Kirkenes og nabobygda Neiden.

Torsdags kveld er det klart at det åpner et nytt transittmottak ikke langt fra flyplassen, hvor de benytter en HV-leir med 600 overnattingsplasser.

Natt til onsdag kom 144 flyktninger til Hammerfest kommune. De er foreløpig losjert inn ved byens hoteller. Sykehuset i byen skal som i Kirkenes hjelpe til med røntgen og blodprøver. Planene fremover kunne ikke sykehusets kommunikasjonsansvarlig si noe om foreløpig, fredag ettermiddag.

Helsepersonellet her fortjener ros for sin stå-på-vilje.
Geir Braathu

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse