fbpx Vil kutte støtte til sykehjemsprester i Oslo Hopp til hovedinnhold

Vil kutte støtte til sykehjems­prester i Oslo

Sykehjemsprestene kan forsvinne om kuttforslag går igjennom.

Oslo byråd vil kutte støtten til sykehjemsprester fordi den er en «urimelig favorisering» av ett trossamfunn. Det skriver avisen Dagen.

– Å kutte for alle er et alvorlig feilgrep fra det nye byrådet, sier Harald Hegstad, leder av Oslo bispedømmeråd til avisen.

2,3 millioner neste år

Tilbudet med sykehjemsprester i Oslo kuttes helt i det rødgrønne byrådets budsjett- og økonomiplan for 2016 til 2019.  Forslaget er at det kuttes 2,3 millioner neste år, og 4,7 millioner de påfølgende tre årene.

Les også:Pasient med åndelige behov
Les også:Åndelig omsorg er en del av sykepleien

Kommunen betalt siden 1985

Kommunen har siden 1985 stått for lønnen til sykehjemsprester i Oslo, ifølge Dagen.

Dette kan det altså bli slutt på, om budsjettforslaget får gjennomslag i bystyret 9. desember.

Må ivareta åndelige behov

– Mange i livets sluttfase ønsker kontakt med den åndelige delen av seg. Dersom kuttet blir gjennomført, må det sikres at åndelige behov blir ivaretatt på annet vis, sier Line Orlund, fylkesleder i NSF Oslo (Norsk Sykepleierforbund).

– På generelt grunnlag mener jeg at kutt i supplerende tjenester fører til et dårligere tilbud til pasienter og beboere. Å kutte prestetjenesten er bare enda et steg mot å kutte alt som ikke er helt grunnleggende, sier hun til Sykepleien.

Samtidig ser hun at det i en variert befolkning er behov for også andre religiøse og åndelige veiledere enn bare prester.

– Men kutt i prestetjenesten er ikke riktig av den grunn, sier Line Orlund. 

– Med en moderne tilnærmning må vi ta hensyn til at flere som bor på sykehjem ønsker å snakke med andre enn kirken, sier Mette Kolsrud (SV), byrådssekretær for eldre, helse og sosiale tjenester til Dagen. Hun sier til avisen at sykehjemsprestene er en gammel ordning som byrådet nå vil gå gjennom, og at verdighetsgarantien ligger der, men at det ikke nødvendigvis trenger å være en prest som tilbyr samtaler om eksistensielle spørsmål.


Les mer:

Vil ha åndelige sykepleiere

Sykehusprester møter åndelige behov

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse