fbpx Lager sanger fra helvete Hopp til hovedinnhold

Lager sanger fra helvete

Bildet viser Karl Erik Karlsen.

Psykiater Karl Erik Karlsen skriker ut pasientenes smerte.

Fred og uro. Songar frå helvete er en diktsyklus med elleve dikt, utgitt på det som antakelig er Norges eneste sykehusdrevne plateselskap Abup Road Records.

– Jeg har alltid vært opptatt av kunstneriske uttrykk, sier tekstforfatter Karl Erik Karlsen, spesialist i barne- og ungdomspsykiatri og voksenpsykiatri og leder for avdelingen for barn og unges psykiske helse på Sørlandet sykehus.

Beskriver smerte

– I kunst kan man beskrive livet på en litt annen måte enn i faglitteratur. For eksempel er det utrolig mye å lære av Karl Ove Knausgård. Mens en fagbok kan handle om angst, beskriver han en oppvekst i angst, så nært og tett på. Både romaner, sangtekster og annen type kunst kan være et fint supplement til faglitteratur.

Gjennom 25 år som psykiater har Karlsen lyttet til pasienter med til dels store psykiske og eksistensielle problemer.

– Teksten mine er en dypfølt sympatierklæring med deres smerte, sier han, som også henter inspirasjon fra seg selv.

– Jeg er frisk og oppegående, men alle mennesker føler på psykisk smerte. Ingenting av det jeg beskriver er fremmed for noen av oss. Dypest sett er vi alle alene i verden og vet vi skal dø.

Alltid håp

Likevel er det mange strimer av lys, både for dem som sliter med alvorlige psykiske og eksistensielle problemer, og i sangtekstene, som går fra det mørke, seige og nesten dystopiske til det vare og myke.

 – Som psykiater forsøker jeg å hjelpe pasienten med å stable på beina et noenlunde robust selvbilde. Jeg har alltid jobbet hardt med håp, og håp er det nesten alltid.

Driver helseopplysning

Albumet er spilt inn live, med brukere fra et DPS som publikum.

– Jeg snakker mellom sangene og forklarer hva de handler om. Det ble naturlig å gjøre det på den måten, sier Karlsen, som er en erfaren formidler.

På Abup er det både platestudio og tv-studio med lokalsendinger hver uke, med Karlsen som programleder. Han mener det er helseopplysning i en litt annen form enn de statlige helsekampanjene.

Eksplisitt innhold

På albumet forsøker han å gi et totalinntrykk av hvordan livet kan være for en som virkelig sliter.

Tekstuniverset, med titler som Håve er fullt, Flink Pikk og Dop! er myntet på voksne.

Ikke alle er vant til at en psykiater står på scenen og hyler ut pasienters smerte.

– Men jeg tror mange synes det er fint at sånne som meg kan gjøre dette, å skrike det ut eller lese varsomt. Jeg har fått positive reaksjoner.

Flere av tekstene er basert på konkrete pasienter.

– Han som har inspirert meg mest, vet det selv. Han er glad for det, og veldig for det jeg har gjort, sier Karl Erik Karlsen.

Har du spotify, kan du høre låten  Håve er fullt her:

Jeg tror mange synes det er fint at sånne som meg kan gjøre dette.
Karl Erik Karlsen

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse