fbpx Her lages Norges beste sykehjemsmat Hopp til hovedinnhold

Her lages Norges beste sykehjemsmat

Bildet viser Kine Haugen på kjøkkenet til Døli pleie- og omsorgssenter i Nittedal.

Døli pleie- og omsorgssenter i Nittedal ble i dag utnevnt til nasjonal vinner i konkurransen «Gylne måltidsøyeblikk».

I sommer ble alle landets sykehjem invitert til deltakelse i konkurransen «Gylne måltidsmuligheter», etter initiativ fra Landbruks- og matdepartementet ved statsråd Sylvi Listhaug.

Totalt 147 sykehjem fordelt på alle landets fylker og 108 kommuner tok oppfordringen og i dag tirsdag 1. desember ble altså den nasjonale vinneren offentliggjort.

Det var Døli pleie- og omsorgssenter som gikk av med seieren, etter først å ha blitt utnevnt til fylkesvinner for Akershus.

Premien ble utdelt av statsråden selv, og består, foruten heder og ære, av en solid julefest for vinneren.

Økt matglede

For å delta i konkurransen, måtte sykehjemmene dokumentere maten de serverte sine beboere gjennom én uke.

De sendte inn bilder av en normal middagstallerken i minst fem av ukas syv dager, ukemenyen samt minst ett bilde av spisebordet og av spiserommet.

Målsettingen med konkurransen har vært å skape økt matglede og matlyst samt å øke bevisstheten om mat og måltiders betydning for eldre.

I juryens begrunnelse heter det:

«Vi mener at middagsrettene ser svært fargerik og innbydende ut, maten er delikat for både gane og øye. Menyen var en blanding av ulike tradisjonelle norske retter, tilpasset beboernes vaner.
Både kjøtt og fisk er godt representert på ukemenyen, og friske grønnsaker med irrgrønn persille eller sitronbåter liver opp. Det er tydelig at sykehjemmet serverer mat i tråd på kostholdsrådene fra Helsedirektoratet.»

Store utfordringer

God ernæring har lenge vært en stor ufordring innen eldreomsorgen, og denne konkurransen er ett av mange tiltak som i senere år er satt i gang for å skape endring og oppmerksomhet.
Ifølge 2009-tall fra Helsedirektoratet er 20–60 prosent av eldre som mottar kommunale tjenester i Norge underernærte eller i faresonen for å bli det.
I en kartlegging fra 2014 svarte fire av fem helsepersonell i hjemmesykepleien at de selv trengte mer kunnskap i ernæringsarbeid.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse