fbpx Har brukt en halv milliard på sykepleiervikarer Hopp til hovedinnhold
Oslo universitetssykehus:

Har brukt en halv milliard på sykepleiervikarer

- Høy vikarbruk viser spriket mellom hvor mange ansatte som finnes, og hva som er det faktiske bemanningsbehovet, sier foretakstillitsvalgt.

Norsk Sykepleierforbund (NSF) har hentet inn tall fra Helseforetakenes innkjøpsservice (Hinas) for å se hvor mange penger helseforetakene bruker på å leie inn vikarer. Tallene viser at fra 2012 til og med 2. kvartal i 2015, har Oslo universitetssykehus (OUS) brukt over en halv milliard kroner på å leie inn sykepleiere.

- Ansett flere

Når det gjelder legevikarer, ser det helt annerledes ut: Helseforetaket har brukt litt i overkant av 13,5 millioner kroner.

Forbundsleder i NSF, Eli Gunhild By, mener pengene heller burde gått til å ansette sykepleiere i faste stillinger. Hun sier til Sykepleien at hun er nysgjerrig på hvorfor legevikarbudsjettet ved OUS er så mye lavere enn for sykepleiere.

Vikarbruk viser spriket

Foretakstillitsvalgt ved OUS, Svein Erik Urstrømmen, sier bruken av sykepleiervikarer er økende.

- Foretaket burde gjøre en forskyvning fra vikarbruk til fast ansettelse, sier han.

Årsaken mener han er åpenbar:

- Høy vikarbruk viser spriket mellom hvor mange ansatte som finnes, og hva som er det faktiske bemanningsbehovet.

Mangler spesialsykepleiere

- Helseforetaket bruker kun 13 millioner på å leie inn legevikarer. Betyr det at fast bemanning på legesiden er mer riktig i forhold til bemanningsbehovet?

- Godt spørsmål, men det kan jeg ikke uttale meg om.

OUS leier ifølge Urstrømmen inn sykepleiervikarer på de fleste avdelinger og spesialiteter.

- Men jeg vil tro at mangelen på spesialsykepleiere utgjør en stor del av vikarbruken sammen med en for lav grunnbemanning, sier han.

- Vi har et forbedringspotensial

Terje Rootwelt, viseadministrerende direktør ved OUS sier det er utfordringer med å rekruttere spesialsykepleiere innen en del områder.

- Vi har også et stort innslag av intensivmedisin og øyeblikkelig hjelp med lik aktivitet gjennom alle helger og ferier, påpeker han.

- Dette stiller store krav til bemanningen. Når pasientbelegget krever det, må vi derfor ty til innleie som siste utvei for å sikre forsvarlig drift. Vi har rutiner for hvordan det gjøres og følger opp etter beste evne, men har opplagt et forbedringspotensial.

Legene dekker opp selv

- Hva har dere gjort i forhold til legene siden utgiftene til innleie er så mye lavere?

- Antall leger på vakt endres i liten grad med pasientbelegg. Behov på grunn av sykdom og annet fravær dekkes i stor grad av egne leger som jobber ekstra og ikke innleie, sier  Rootwelt.

Han mener det vil bli en reduksjon i bruken av sykepleiervikarer.

- Et element som bidrar til å bedre situasjonen er at vi i 2013 vedtok å opprette 100 interne utdanningsstillinger for spesialsykepleiere hvert år, med oppstart i 2014. Dette gir oss økt tilgang til spesialsykepleiere.

Leie, eller eie?

- NSF mener OUS bør ansette flere sykepleiere fremfor å leie inn. Er dere enige?

- Vi ønsker egne faste ansatte fremfor innleie i størst mulig utstrekning; det er på alle måter bedre for kvalitet, faglig utvikling og arbeidsmiljø og til dels også for økonomi, sier  Rootwelt.

LES OGSÅ: 

Sykehusene bruker milliarder på vikarer

Foretaket burde gjøre en forskyvning fra vikarbruk til fast ansettelse.
Svein Erik Urstrømmen

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse