Virkelighetsfjerne myndigheter
Myndighetenes forventninger til hvilke oppgaver sykepleiere skal utføre ute i kommunehelsetjenesten er virkelighetsfjerne.
Pia Bing-Jonsson, Christina Foss og Ida Torunn Bjørk har gjort en litteraturgjennomgang av forskning og politiske dokumenter - Artikkelen er publisert i Nordic Journal of Nursing Research. Målet var å finne ut om norske myndigheters krav og forventninger til kompetanse ute i kommunehelsetjenesten stemmer med virkeligheten. Det gjør den ikke.
Artikkelforfatterne jobber henholdsvis ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, samt Universitet i Oslo.
Mange papirtigre
Ifølge artikkelforfatterne har det ikke manglet på stortingsmeldinger og lovendringer i sektoren de siste årene. Store og kompliserte oppgaver er lagt over på sykepleiere, og myndighetene forventer at de håndterer oppgaver som varierer fra komplisert medisinsk behandling til forebyggende helsearbeid.
- Forskning viser imidlertid at den eksisterende kompetansen i kommunehelsetjenesten fortsatt består av enklere pleieoppgaver og medisinhåndtering, skriver forfatterne i sin konklusjon.
Heving av kompetanse prioriteres ikke
Selv om norske myndigheter har store forventinger til hva sykepleiere i kommunehelsetjenesten skal håndtere, er det altså langt fra hva som skjer ute i virkeligheten. Dette faktum, sammen med mangelen på muligheter for kompetanseheving for sykepleiere i kommunehelsetjenesten, bekymrer forskerne.
- Sektoren er preget av arbeidskraft med lavt utdanningsnivå på sykepleiere (bachelor) og en stor andel ufaglærte. Det gjør at behovet for et generelt kunnskapsløft i sektoren er preserende, hevder forskerne.
Litteraturgjennomgangen har inkludert tolv politiske publikasjoner og ti forskningsartikler.
LES OGSÅ:
- Slik vil jeg bli tatt vare på
Pårørendes innsats blir viktigere
Må bli tøffere på oppgavefordelingen
0 Kommentarer