fbpx Virkelighetsfjerne myndigheter Hopp til hovedinnhold

Virkelighetsfjerne myndigheter

Kollage/infografikk med sykehussymboler
MANGLER KUNNSKAP: Behovet for et generelt kunnskapsløft i kommunehelsetjenesten er presserende, hevder forskerne.  Illustrasjonsfoto: Colourbox

Myndighetenes forventninger til hvilke oppgaver sykepleiere skal utføre ute i kommunehelsetjenesten er virkelighetsfjerne.

Pia Bing-Jonsson, Christina Foss og Ida Torunn Bjørk har gjort en litteraturgjennomgang av forskning og politiske dokumenter -  Artikkelen er publisert i Nordic Journal of Nursing Research. Målet var å finne ut om norske myndigheters krav og forventninger til kompetanse ute i kommunehelsetjenesten stemmer med virkeligheten. Det gjør den ikke.

Artikkelforfatterne jobber henholdsvis ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, samt Universitet i Oslo.

Mange papirtigre

Ifølge artikkelforfatterne har det ikke manglet på stortingsmeldinger og lovendringer i sektoren de siste årene. Store og kompliserte oppgaver er lagt over på sykepleiere, og myndighetene forventer at de håndterer oppgaver som varierer fra komplisert medisinsk behandling til forebyggende helsearbeid.

- Forskning viser imidlertid at den eksisterende kompetansen i kommunehelsetjenesten fortsatt består av enklere pleieoppgaver og medisinhåndtering, skriver forfatterne i sin konklusjon.

Heving av kompetanse prioriteres ikke

Selv om norske myndigheter har store forventinger til hva sykepleiere i kommunehelsetjenesten skal håndtere, er det altså langt fra hva som skjer ute i virkeligheten. Dette faktum, sammen med mangelen på muligheter for kompetanseheving for sykepleiere i kommunehelsetjenesten, bekymrer forskerne.

- Sektoren er preget av arbeidskraft med lavt utdanningsnivå på sykepleiere (bachelor) og en stor andel ufaglærte. Det gjør at behovet for et generelt kunnskapsløft i sektoren er preserende, hevder forskerne.

Litteraturgjennomgangen har inkludert tolv politiske publikasjoner og ti forskningsartikler.

LES OGSÅ:

- Slik vil jeg bli tatt vare på

Pårørendes innsats blir viktigere

Må bli tøffere på oppgavefordelingen

 

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.