fbpx Virkelighetsfjerne myndigheter Hopp til hovedinnhold

Virkelighetsfjerne myndigheter

Kollage/infografikk med sykehussymboler

Myndighetenes forventninger til hvilke oppgaver sykepleiere skal utføre ute i kommunehelsetjenesten er virkelighetsfjerne.

Pia Bing-Jonsson, Christina Foss og Ida Torunn Bjørk har gjort en litteraturgjennomgang av forskning og politiske dokumenter -  Artikkelen er publisert i Nordic Journal of Nursing Research. Målet var å finne ut om norske myndigheters krav og forventninger til kompetanse ute i kommunehelsetjenesten stemmer med virkeligheten. Det gjør den ikke.

Artikkelforfatterne jobber henholdsvis ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, samt Universitet i Oslo.

Mange papirtigre

Ifølge artikkelforfatterne har det ikke manglet på stortingsmeldinger og lovendringer i sektoren de siste årene. Store og kompliserte oppgaver er lagt over på sykepleiere, og myndighetene forventer at de håndterer oppgaver som varierer fra komplisert medisinsk behandling til forebyggende helsearbeid.

- Forskning viser imidlertid at den eksisterende kompetansen i kommunehelsetjenesten fortsatt består av enklere pleieoppgaver og medisinhåndtering, skriver forfatterne i sin konklusjon.

Heving av kompetanse prioriteres ikke

Selv om norske myndigheter har store forventinger til hva sykepleiere i kommunehelsetjenesten skal håndtere, er det altså langt fra hva som skjer ute i virkeligheten. Dette faktum, sammen med mangelen på muligheter for kompetanseheving for sykepleiere i kommunehelsetjenesten, bekymrer forskerne.

- Sektoren er preget av arbeidskraft med lavt utdanningsnivå på sykepleiere (bachelor) og en stor andel ufaglærte. Det gjør at behovet for et generelt kunnskapsløft i sektoren er preserende, hevder forskerne.

Litteraturgjennomgangen har inkludert tolv politiske publikasjoner og ti forskningsartikler.

LES OGSÅ:

- Slik vil jeg bli tatt vare på

Pårørendes innsats blir viktigere

Må bli tøffere på oppgavefordelingen

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse