fbpx På flukt Hopp til hovedinnhold

På flukt

Syriske flyktinger klatrer over piggtrådgjerde for å kommer til Tyrkia

Norge opplever økt tilstrømming av flyktninger, blant annet fra Syria.

 

Første stopp for disse er Politiets utlendingenhet på Tøyen i Oslo hvor de må registreres.

Flyktninger i tall

Ifølge siste rapport fra FNs høykommisær for flyktninger har tallet på flyktninger og migranter som har krysset Middelhavet passert 300 000.

FN regner med at rundt 200 000 har havnet i Hellas, og i overkant av 100 000 i Italia.

- Dette representerer en stor økning fra i fjor, da rundt 219 000 mennesker krysset Middelhavet i løpet av hele 2014, skriver FN på sine hjemmesider.

Mange døde

FN regner med at rundt 2 500 flyktninger og migranter har mistet livet på veien til Europa over Middelhavet så langt i år. I fjor mistet rundt 3 500 mennesker livet eller ble meldt savnet i Middelhavet.

Mange av de som kommer sjøveien til Sør-Europa, spesielt i Hellas, kommer fra land rammet av vold og konflikt, for eksempel Syria, Irak og Afghanistan. Flyktningene har behov for internasjonal beskyttelse, og er ofte fysisk utmattet og psykisk traumatisert.

Tyskland merker flyktningstrømmen

Natt til 2. september kom det i snitt over 100 migranter og flyktninger i timen til Tyskland. De aller fleste kommer til München med tog fra Ungarn via Østerrike. Så langt i år har Tyskland registrert over 125 000 personer som har kommet til landet uten visum, over dobbelt så mange som fjorårets 57 000 og nesten fem ganger så mange som i 2013. Da ankom 26 000 migranter og flyktninger Tyskland, melder NTB.

- Europeiske land må dele på flyktningansvaret

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) oppfordrer europeiske land til å støtte landene som mottar flest flyktninger.

- Alle europeiske land og EU må samarbeide og hjelpe Hellas, Makedonia og Serbia som allerede har sprengt kapasitet. Kapasiteten må styrkes, og flyktningene må fordeles jevnere på de ulike EU-landene, sier talsperson for UNHCR, Melissa Fleming i en pressemelding.

Norsk engasjement

I Norge har mange engasjert seg for å hjelpe. En gruppe som har fått mye oppmerksomhet er Facebookgruppen  Refugees welcome to Norway. I skrivende stund har gruppen over 44 000 medlemmer. Det er opprettet en egen  gruppe for helsepersonell  som ønsker å hjelpe.

Gruppen ble startet opp av ildsjeler for to uker siden. Målet var å hjelpe flyktningene som sto i kø utenfor Politiets utlendingsenhet (PU) på Tøyen i Oslo. Engasjementet fra folk som ville hjelpe har ført til logistikkproblemer og flere har startet opp lokale grupper rundt om i landet.

Trenger penger

Antallet flyktninger i Syrias naboland og utenfor EUs grenser har steget til 4 089 023. UNHCR påpeker at planene for å hjelpe flyktninger i regionen kun er finansiert med en tredel.

- Hvis en vil unngå at flere føler seg tvunget til å flykte videre til Europa, må støtten til nabolandene øke betraktelig, melder UNCHR.

Det er forventet at det hver dag vil komme opp mot 3 000 mennesker til grensen mellom Hellas og Makedonia de neste ukene.

- Det er avgjørende at disse menneskene blir behandlet humant, og får den mest prekære hjelpen de trenger, sier Melissa Fleming i UNHCR.

UNHCR har plassert personell i grenseområdene for å hjelpe til med mat, vann, ly og tepper.

I verden fordeler flyktningtallene seg slik:

  • I Europa er det 3,6 millioner flyktninger, der hovedtallene kommer fra situasjonen i Ukraina og flyktninger inn til Tyrkia.
  • I Amerika er det 7,6 millioner, der konflikten i Colombia utgjør den største andelen.
  • I Afrika er tallet 17 millioner, hovedsakelig fra konfliktene i DR Kongo, Sudan, Sør-Sudan og Somalia.
  • I Asia er det 30,8 millioner, der Syria, Afghanistan, Pakistan og Irak utgjør den største andelen.

I tabellen under kan du sammenligne land ved å velge land i rullemenyen.

Sykepleien i Libanon

Tidligere i vår, var Sykepleien i Libanon. Resultatet ble et tema med mange intervjuer om det å være på flukt. Sykepleiens journalist møtte blant annet  Amal. Hun er syrisk sykepleiersykepleier som har flyktet fra hjemmlandet og nå bor i flyktningleir nord i Libanon.

LES OGSÅ:

Må si nei til syriske sykepleiere

Hjelpe her eller i Syria

Følte seg rike i Syria, nå har de lavest rang

Er blitt nevøens nye mamma

Følelsene har dødd

Hans Rosling har laget denne illustrasjonen om flyktningestrømmen i og ut av Syria som er blitt en hit på Facebook.

Kilder: FN, UNCHR, UDI, Refugees welcome to Norway, NTB, OECD

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse