fbpx - Mer tid til å prate med pasientene Hopp til hovedinnhold
Svenske sykepleiere:

- Mer tid til å prate med pasientene

Hver tiende svenske sykepleier jobber regelmessig i Norge. De kommer hit for mer enn høyere lønn.

Svenske sykepleiere tjener i snitt 10 000 kroner mer i måneden i Norge. Men det er ikke det økonomiske som er avgjørende for at mange drar til Norge.

- Livskvaliteten er avgjørende og arbeidstempoet. Her har vi tid til å prate med pasientene, vi har tid til å lytte til det de har å si. Man har ikke like dårlig samvittighet her, sier Linda Andersson fra Stockholm til Svenska Dagbladet. Hun jobber på Ullevål sykehus i Oslo.

Sine vel tre år som sykepleier på Södersjukhuset i Stockholm beskriver Linda Andersson på følgende måte:

- Det var veldig tungt, man måtte stå på 110 prosent hele tida. I helgene måtte man hvile for å kunne orke å gå på jobb igjen på mandag.

Mangler 2 500 sykepleiere

Gjennom flere år har sykepleiermangel vært et voksende problem i Sverige. I dag mangler rundt 2 500 sykepleiere, ifølge offisielle tall. Hele 45 000 utdannede svenske sykepleiere har forlatt yrket. Over 12 000 jobber i Norge, noe som utgjør rundt ti prosent av alle yrkesaktive svenske sykepleiere.

- Det er klart det er en ulempe at folk velger bort den svenske sykepleien fordi den er for slitsom å jobbe i og at man ikke blir verdsatt nok for jobben man gjør. Jeg er forundret over at de svenske arbeidsgiverne ikke tenker over dette og tar til seg hva som lokker sykepleierne tilbake til Sverige. Med 10 000 kroner mer i måneden og bedre arbeidsforhold kommer nok mange tilbake, sier Ann Johansson, nestleder i Vårdförbundet, det svenske sykepleierforbundet, til Svenska Dagbladet.

Stengte senger

Første uka i august var rundt 5 000 senger stengt på svenske sykehus. Det viser en oversikt Dagens Nyheter har innhentet fra samtlige regioner og landsting i Sverige. Mange landsting opplyser at de har hatt færre aktive senger i år enn året før.

Nå går sommeravviklingen mot slutten, men det er klart at mange av de 5 000 sommerstengte sengene ikke kommer til å tas i bruk til høsten på grunn av sykepleiermangel. Også i Sverige er mangelen på spesialsykepleiere kritisk.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse