fbpx – Forebygger med antibiotika Hopp til hovedinnhold
Sykehjem:

– Forebygger med antibiotika

Bilde fra apotek med mange skuffer med medisiner og antibiotika.

Ny undersøkelse viser ifølge Folkehelseinstituttet utstrakt bruk av antibiotika for å forebygge urinveisinfeksjoner.

– Man bør se nærmere på retningslinjene og bruken av disse midlene, mener overlege Jørgen Bjørnholt.

Folkehelseinstituttet (FHI) har i mer enn 10 år fulgt utviklingen av et utvalg vanlige infeksjoner i norske helseinstitusjoner gjennom prevalensundersøkelser. Det er såkalte helsetjenesteassosierte infeksjoner som registreres. Både sykehus og sykehjem deltar i undersøkelsen.

Nå er tallene som ble registrert ved landets sykehjem i mai i år klare:

1 av 20 beboere hadde en helsetjenesteassosiert infeksjon. Urinveisinfeksjoner og nedre luftveisinfeksjoner forekom oftest. 

Forebygger med antibiotika

Nytt av året er at antibiotikabruken ved sykehjemmene skal registreres. Vårens undersøkelse viser ifølge FHI en utstrakt bruk av antibiotika for å forebygge urinveisinfeksjoner.

– Tallene bekrefter antakelsen om at det brukes mye antibiotika til å forebygge urinveisinfeksjoner på sykehjem, sier Horst Bentele, hygienesykepleier og rådgiver ved FHI. 

Virkestoffene metenamin, trimetoprim og nitrofuratoin ble brukt til å forebygge urinveisinfeksjoner.

I rapporten heter det: «Det antibiotikum (virkestoff) som ble mest brukt var metenamin (Hiprex), men også trimetoprim og nitrofuratoin ble benyttet til å forebygge urinveisinfeksjoner.»

Prevalensundersøkelsen viser at metenamin (Hiprex) utgjorde 29,6 prosent av totalt antall antibiotikaforskrivninger på undersøkelsesdagen.

Undersøkelsen viste ifølge FHI også at i tillegg til det de omtaler som «en utstrakt bruk av antibiotika for å forebygge urinveisinfeksjoner» i sykehjem, gjaldt en stor andel av antibiotikaforeskrivningene behandling av urinveisinfeksjoner.

– Man må være forsiktig med å trekke konklusjoner, men det er grunn til å tro at en bør se nærmere på retningslinjene og bruken av disse midlene, sier Jørgen Bjørnholt, overlege ved FHI.

Bare halvparten svarte

Selv om det er obligatorisk for sykehjemmene å delta i prevalensundersøkelsen, er det bare halvparten av sykehjemmene som faktisk har gjort det.

Alle kommuner har fått en påminnelse, en oppskrift og muligheten til å kontakte en rådgiver ved Folkehelseinstituttet ved spørsmål rundt det tekniske ved innlegging av resultatene.

Likevel har under halvparten ikke deltatt. Denne våren skulle registreringen foregå i uke 19. Folkehelseinstituttet åpnet for at tidspunktet kunne flyttes, eller registreringen utvides til å gå over flere dager dersom det kunne føre til at flere deltok.

Den lave deltakelsen forklarer Folkehelseinstituttet delvis ved at noen opplevde tekniske problemer ved innsending. Men det gjelder langt fra alle. Sykehjemmene har hvert år langt lavere deltakelse enn sykehusene. 

Overvåking får ned infeksjonstallene

Ifølge Folkehelseinstituttet kan det se ut til at de som har registrert og sendt inn prevalenstallene mer enn halvparten av gangene undersøkelsene har blitt avholdt, har lavere forekomst av noen infeksjonstyper enn de som har deltatt få ganger. 

– Bakgrunnen for at disse undersøkelsene avholdes, er at flere studier viser at overvåking i seg selv reduserer forekomsten av helsetjenesteassosierte infeksjoner. Det er viktig å kartlegge antibiotikabruken, slik at en kan fokusere på overforbruk og feil bruk som bidrar til at mikrober blir resistente mot disse legemidlene, sier Bjørnholt.

Urinveisinfeksjoner oppstår ofte i forbindelse med innlegging av blærekateter og fører til økt bruk av antibiotika. FHI har laget en  digital veileder med råd om hvordan slike infeksjoner kan unngås. Forebygging av kateterrelaterte urinveisinfeksjoner har også vært et av områdene  Pasientsikkerhetskampanjen har prioritert. 

Les også: Antibiotika eller ikke antibiotika?

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse