fbpx Diskusjon om metode Hopp til hovedinnhold

Diskusjon om metode

Bildet viser avissiden i Tønsbergs Blad som handler om Sykepleiens artikkel.
Tønsbergs Blad skrev tirsdag om en artikkel i Sykepleien som handler om Liverpool Care Pathway, men som ikke nevner at metoden ble kritisert og faset ut i England.

Bruk av Liverpool Care Pathway har styrket beredskapen og økt bevisstheten rundt omsorgen for døende og deres pårørende, viser ny norsk studie.

Samtidig får bruken av metoden på et sykehjem i Vestfold hard kritikk.

Liverpool Care Pathway (LCP) brukes i Norge og mange andre land, og er en plan for å ivareta døende pasienter og deres pårørende. Sykepleien Forskning har nettopp publisert en artikkel om erfaringer med metoden på to norske sykehus.

Les artikkelen: Liverpool Care Pathway: Personalets erfaringer i to norske sykehus

Brukt feil i England

LCP er utviklet i England, men er nå faset ut. I 2013 ble det avdekket at metoden var brukt feil på engelske akuttsykehus, blant annet var den brukt på pasienter som ikke var døende.

Denne uken har Tønsbergs Blad skrevet om Eik sykehjem i Tønsberg som har fått kritikk av fylkeslegen, blant annet for ikke å ha gitt forsvarlig helsehjelp, pleie og omsorg til en pasient. Personalet brukte LCP.

Metoden brukes i sykehjem og i hjemmetjenesten i Vestfold.

Artikkel i Sykepleien nevnte ikke kritikken

Sykepleien publiserte i 2014 en fagartikkel om erfaringer med bruk av LCP på sykehjem og i hjemmetjenesten i Vestfold. Her kom det ikke frem at metoden har fått kritikk og ikke lenger brukes i England.

Les artikkelen: Kvalitetssikrer omsorg til døende

Dette beklager redaktør Barth Tholens i Tønsbergs Blad tirsdag. Han sier artikkelforfatterne og Sykepleien skulle vært mer våkne og sørget for at kritikken mot LCP kom frem.

I artikkelen som er publisert i Sykepleien Forskning er erfaringene fra England omtalt.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.