fbpx Lager eget «verdighetstestamente» Hopp til hovedinnhold

Lager eget «verdighets­testamente»

I løpet av 2015 vil alle beboerne ved Oppsalhjemmet sykehjem i Oslo få tilbud om å skrive ned ønsker for livets siste fase.

Lise Støren holder dokumentet «Fem valg for verdighet» i hånden. Hun skal svare på spørsmål om sine ønsker før livet dabber ut. Et forstørrelsesglass hjelper henne å lese teksten.

Støren er en av nærmere 150 beboere ved Oppsalhjemmet ­sykehjem i Oslo – hovedstadens nest største sykehjem. Siden sommeren 2012 har beboerne her blitt oppfordret til å skrive sitt «livstestament».

Når man kommer på sykehjem er man gjerne redd man ikke får noe en skulle sagt. Med dette skjemaet får jeg sagt ­meningen min, sier Støren til avisen Vårt Land.

Fem valg

Initiativtaker til prosjektet er sykehjemslege Stephan Ore.

– Et pionerprosjekt i norsk sammenheng, sier Ore om dokumentet som skal gi beboerne mulighet til å kontrollere hvordan de ønsker å bli behandlet når livet går mot slutten. Skjemaet er delt inn i fem valg:

• Mine ønsker om lindrende ­behandling i livets sluttfase, det vil si de siste uker eller dager.

• Mine ønsker om medisinsk ­behandling i livets sluttfase.

• Mine ønsker for medmenneskelig omsorg ved livets sluttfase.

• Hvem jeg ønsker legen skal søke råd hos når jeg selv ikke 
er i stand til å uttrykke mine 
ønsker.

• Mine ønsker ved livets slutt.

Ro rundt livets siste fase

– Intensjonen er å dekke alle de vanskelige, uavklarte spørsmålene. Målet er å få en verdig ro rundt livets siste fase, sier Ore.

Skjemaet signeres enten av den eldre selv, eller sammen med en pårørende. Hvis den eldre ikke er i stand til å uttrykke sine ­ønsker, kan en pårørende fylle ut skjemaet, men da med utgangpunkt i hva man tror den eldre ville svart.

– Vi spør ikke hva de pårør­ende­ ønsker, men hva den gamle ­ønsker, sier Ore, men tror også skjemaet hjelper de pårørende, og at det kan være en «nødvendig forberedelse» på det som venter.

Les: Foreslår livstestamente i pasientjournaler

Intensjonen er å dekke alle de vanskelige, uavklarte spørsmålene.
Stephan Ore

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse