fbpx Vil du bli en "Fulbrighter"? Hopp til hovedinnhold

Vil du bli en "Fulbrighter"?

ETTER KRIGEN: Fulbrightprogrammet ble etablert i 1946 av den amerikanske senatoren James William Fulbright.

Hvert år søker tusenvis at studenter verden over om Fulbright stipend. Søknadsfristen for 2015 nærmer seg.

Den norske Fulbrightorganisasjonen deler ut stipend til norske master- og doktorgradsstudenter og til forskere med PhD-utdanning. Søknadsfrist for stipendene for det akademiske året 2015-16, er 1. oktober 2014.

Stipendbeløpene varierer fra 75 000 kroner til  150 000 kroner.


Mange norske "Fulbrighterer"

Over 20 norske sykepleierforskere har i følge Fulbrightorganisasjonens register fått tildelt stipend for forskeropphold i USA.

Her er noen kjente navn som har fått Fulbright- stipend: Helga Dagsland, Marit Kirkevold, Inger Magrethe Holter, Tone Rustøen, May Solveig Fagermoen og avtroppende redaktør i Sykepleien Forskning, Anners Lerdal.

Sykepleier og doktorgradsstipendiat Maren Falch Lindberg fikk nylig tildelt Fulbrightstipend for året 2014-2015.


Bakgrunn

Fulbrightprogrammet ble etablert i 1946 av den amerikanske senatoren James William Fulbright. Ideen er at utdanning gir folk mulighet for økonomisk og teknologisk utvikling. Utveksling av personer og kunnskap gjennom studier og forskning med personer fra ulike land gir økt forståelse for kulturelle, politiske og religiøse likheter og ulikheter.

Programmet finansierer utveksling mellom USA og andre land. I Norge finansieres utvekslingen av myndighetene i USA og det norske Kunnskapsdepartementet og Utenriksdepartementet. Etter hjemkomst blir du medlem av den norske Fulbright Alumniforeningen.


En komplett søknad består av:

  • Korrekt utfylt online søknadsskjema
  • TRE anbefalingsbrev fra noen som kjenner deg fra en akademisk sammenheng. Anbefalingsbrevene leveres online, mer informasjon finnes under Step 4 i Online Instructions. Søkeren er selv ansvarlig for at alle referansebrev er innsendt innen søknadsfristen 1. oktober.
  • Attesterte kopier av karakterutskrifter. Ordinære kopier lastes opp i søknadsskjema, men ett eksemplar av attesterte kopier (på engelsk) må likevel sendes til Fulbrightkontoret.
  • Korrekt utfyllt Cover Sheet
  • Attesterte kopier av karakterutskrifter og Cover Sheet (punkt 3 og 4), sendes innen 1. oktober 2014 til Fulbrightstiftelsen.  Les mer her.

 

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.